Мая Манолова си избра заместник (обновена)

  • 12 януари 2016 17:56

  • 2164
  • 2
Мая Манолова си избра заместник (обновена)
© Булфото

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на ще внесе в Народното събрание предложение Диана Ковачева да бъде избрана за неин заместник. До внасянето на кандидатурата на Ковачева, заемаща поста на правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България, се стигна след като се проведе публично изслушване.

Изслушването бе публично и по ясно установен ред като Мая Манова обяви, че до края на деня ще е ясно кой е нейният заместник, предаде репортер на Novini.bg.

За поста се съревноваваха Айсун Авджиев, Анжелина Цокова,Деница Димитрова, Диана Ковачева и Хюсейн Исмаил. Омбудсманът поясни, че на 18 декември Цецка Цачева е върнала предложенията, с настояването омбудсмана да избере един кандидат, чиято кандидатура да бъде гласувана в пленарна зала.

Авджиев обясни, че кандидатурата му е издигната от Фондация „Партньори за България".

"Важен аспект от досегашната ми работа е работата на терен с хора от различни социални групи", подчерта той. Авджиев бе катагоричен, че ще се бори с езика на омразата. Номинацията на Анжелика Цокова издига Гражданско движение „ДНЕС” - общество срещу произвола". Основните ѝ мотиви да работи в неправителствения сектор е работата с много хора и възможността за информирано съгласие във всички аспекти. Тя определи за свои приоритети равния достъп до информация, работата с уязвимите групи, осигуряването на равноправен достъп на половете и на хората в неравностойно положение до професионална дейност. "Да бъдем полезни на други граждани, когато те имат други затруднения", поясни тя.

"Смятам, че е важно да се чува гласът на гражданите на всички нива" Мой приоритет ще е работата с деца и хора с увреждания, това заяви Деница Димитрова, кандидат за зам.-омбудсман, издигната от "Национална мрежа".

Димитрова обясни, ако бъде избрана за поста, ще постави като акцент в работата си достъпа на деца до образование. Тя даде пример, че все още има случаи, в които деца не могат да ходят на училище.

"Над 80% от хората с увреждания са без работа", посочи тя Диана Ковачева по време на публичното изслушван на кандидатите за поста заместник-омбудсман на Р България, заяви, че ще работи за прозрачност при взимането на решения и недопускане на конфликт на интереси са сред ключовите решения в работата на институцията. Ковачева обясни, че кандидатурата ѝ, е свързана с възможността да продължи да отстоява защитата на човешките права, най-вече при тежки нарушения.

"Аз съм диалогичен човек, който приема чуждото мнение", категорична бе Диана Ковачева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2164 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Рони

2016.02.21 | 23:10

2
Мая Манолова се справя отлично с длъжността на омдудсман и народът й има все по-голямо доверие.
naco

2016.02.21 | 23:10

1
Колкото по-бързо се РАЗКАРА от ТАМ,толкова по-бързо ще се ОПРАВИМ! На г-жа Манолова не трябва заместник,а НОВ ЧОВЕК за да седне на нейното място! ТЯ не е за ТАМ! Не става ГОРКАТА! Не я ,МЪЧЕТЕ! ПОЩАДЕТЕ я! ПРИБЕРЕТЕ си я! Молим Ви!

Добави коментар

Водещи новини