Екатерина Захариева: Реформите са трудни, но няма как да не се случат

  • 07 януари 2016 12:57

  • 1718
  • 4
Екатерина Захариева: Реформите са трудни, но няма как да не се случат
© Булфото/архив

Оплакваме се, че реформите са трудни, че промените са трудни - трудни са, но няма как да не се получат. Така правосъдният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на даде заявка, че няма да се спре пред реформите в съдебната система. 

Качеството на живот е свързано с усещането за справедливост, именно заради това съдебната реформа е една от най-важните, изтъкна министърът. Добави, че мнозина посланици са й споделяли, че една от пречките за привличането на чуждестранни инвеститори в България е съдебната система. 

Като свои приоритети Захариева изтъкна промените в закона за съдебната власт. Топ приоритети й са конкурсното начало, кариерното израстване и проверките за почтеност на магистратите. 

Вече има разработени проекти. Те трябва да се внесат в парламента до 3 месеца след промените в Конституцията, обяви Захариева. Като свой първи ход тя определи създадения съвет за съдебната реформа, който бе обявен вчера. В него място намери и предшественикът на Захариева Христо Иванов. Самият съвет е бил доразписан с актуализираната стратегия за съдебната система, приета от парламента през 2014 г., напомни министърът.

Напреднали сме по НПК, ГПК, търговския закон. Хората ще усетят качеството , обеща министърът. Тя се обърна към холандския посланик Томас Ван Оршнонт, чиято страна днес прие председателството на ЕС. "Заложили сте като приоритет подобряване качеството на експертизите. Това е и сред нашите топ цели. Няма качествено правосъдие без качествена експертизи в него", каза тя. 

Обеща разделянето на ВКС на прокурорска и съдийска колегии до 2 месеца.

Последвайте канала на

1718 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.01.13 | 12:27

4
REFORMI - ZABRAVETE
христо христов

2016.01.07 | 21:06

3
то бива ама ние не сме чак такива ахмаци....като искате реформи защо принудихте бившият министър да си подаде оставката.....май е дошло време да си слагаме главата в торбата.....

2016.01.07 | 21:03

2
Ох че трудни реформи, колко приказки имаше около тях, а накрая мисля че няма да се усети никаква промяна от тях...

2016.01.07 | 21:03

1
Как е възможно сами да се случат?

Добави коментар

Водещи новини