Бойко Найденов: Държавата трябва да демонстрира политическа воля в борбата срещу корупцията (видео)

  • 28 декември 2015 08:22

  • 2565
  • 1
Бойко Найденов: Държавата трябва да демонстрира политическа воля в борбата срещу корупцията (видео)
© Булфото (архив)

Не искам да правя сравнение между предложения антикорупционен закон от Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 и нашите предложения. Искам само да кажа, че АБВ стои твърдо зад идеята антокорупционното бюро да има много радикални функции. Това бюро трябва да работи ефективно, защото ние и сега имаме институции и стратегии за борба срещу корупцията, които явно не работят. Трябва да направим анализ.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Бойко НайденовБойко Найденов Бойко Найденов е роден в София. През 1990 г. завършва Академията на МВР - специалност, експерт към АБВ и бивш заместник-главен прокурор, както и бивш шеф на Националната следствена служба. Държавата трябва да демонстрира политическа воля, за да се справи този порок. Никой не си мисли, че със създаването на едно бюро и проблемите ще се решат. Политиката се прави в Народното събрание. Там се изразява народната воля. Където има пари, там има корупция. Парите са в изпълнителната власт. Не може да очакваме, че една институция сама ще си отреже клона, на който седи. Ако някой чиновник реши да изпрати сигнал, че някой от началниците му се занимава с корупционни практики, той ще бъде уволнен на минутата. Точно поради причина нашето предложение е корупционното бюро да се ръководи и да бъде структурирано от НС, разкри Найденов.

В България има над 1400 видове разрешителни. Това означава, че един човек трябва да обикаля от гише на гише, за да вземе даден лиценз. Това също предразполага към корупция. Трябва да освободим хората от тежката зависимост. Обществените поръчки също дават възможности за корупция. Ние предлагаме да се създаде единна агенция за обществените поръчки, която да се занимава с всички поръчки. БОРКОР съществува вече 10 години, дадени са милиони левове, ефектът е нулев. Трябва да се създаде работещ закон и работещо бюро, допълни той.

Не трябва да се правят реформи на парче. За да остане нещо занапред, трябва да се изпипат детайлите. Може да направим прекрасни промени в Конституцията, но като няма закон и не се получава нищо. Не можем да пипаме Конституцията през два месеца. Точно за това предлагаме да се създаде Съвет за съдебната реформа към министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, който да обсъди детайлите на съдебната реформа. По никакъв начин не бих подкрепил идването на чужденци, които да участват в съдебната реформа. На тях ще им трябват години, за да се запознаят с особеностите на съдебната система и пак ще са на повърхността на проблемите. Аз съм противник на тезата, че трябва да има демонстративно осъждане на някой от високите етажи на властта. Трябва да работим за съд, който да не изкривява действителността, категоричен беше Найденов.

АБВ е готова за предсрочни избори. Ако тези избори са оздравителни за обществото, няма проблем. Не виждам нищо притеснително в предсрочните избори. Мисля, че депутатите можеха да свършат повече и по-добра работа. Историята дава оценките, завърши той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2565 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gost

2015.12.29 | 08:25

1
"Az sam protiv demonstrativnoto osajdane na niakoi ot visokite etaji".Ami kak niama da si protiv kato vsi4ki ste za zad//koi po-napred//.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини