НС прие декларация, осъждаща агресията на "Атака"

  • 27 май 2011 09:26

  • 686
  • 0
НС прие декларация, осъждаща агресията на "Атака"
©

Парламентът прие декларация с която осъжда инцидента пред джамията миналия петък. "За" бяха 127 народни представители от 127 гласували.

Текстът на декларацията гласи:

„Народните представители осъждат категорично агресията на ПП „Атака” на 20 май 2011 г. срещу вярващите в центъра на столицата. Особено скандално е, че това е направено в свещения за мюсюлманите петъчен ден по време на задължителната им молитва. С тези свои действия тази партия се изолира от българското демократично общество. Поведението й е дълбоко чуждо на българския народ, на неговата религиозна търпимост и етническа толерантност. Изразяваме дълбока загриженост от опитите да бъде подкопан етническия мир и да се създаде напрежение между българските граждани на религиозна основа. След своя опит за агресия срещу етническия мир, създаващ заплаха за националната сигурност на Република България, ПП „Атака” е опасна за управлението в страната”.

„Народните представители настояваме всички компетентни държавни институции, включително прокуратурата и съда, да предприемат необходимите мерки и да осигурят спазването на Конституцията и на законите на страната, се посочва още в декларацията”, се посочва още в декларацията.

Парламентарната група на "Атака" излезе с декларация, с която се разграничава от съществуващите провокации, че партията готви повторен митинг на 27 май. Във връзка с появилите се данни за нови провокации, появили се в интернет сайтове, Явор Нотев посочи:
Категорично заявявам, че не сме подавали уведомление за митинг на 27 май – петък. Ако някой провокира безредици или действия, с които нарушава обществения ред, то той няма нищо общо с партия "Атака".

Той посочи, че правят вътрешнопартийни разследване за запалването на рогозките пред джамията – до момента сме установили, че това не са членове на партия "Атака", каза той.

Никога не съм призовавал към физическо насилие и унищожаване на чуждо имущество, се казва в декларацията от името на лидера на ПГ на "Атака" Волен Сидеров.

В декларацията на Атака се съдържа оценката за тези събития и разграничаването от тези събития.

Последвайте канала на

686 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини