Предстои обявяване на процедура и за блок "Враца-запад"

Добри новини от местния добив на природен газ очаква през идващата 2016 г. министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След обявяването на процедурата за блок "Китка" във Варненска област, предстои в Министерския съвет да се внесе за одобрение решение и процедурата за блок "Враца-запад" в област Враца, каза в интервю за БТА Петкова.

По думите й страната ни залага много на местния добив като една от възможностите за диверсификация на източниците за доставка на природен газ. През януари 2016 г. предстои подписването на договор с "Шел" по повод успешно приключилата процедура за търсене и проучване в блок "Силистар", а през февруари 2016 г. - първият сондаж в блок "Хан Аспарух", откъдето се очакват добри новини.

През 2016 г. реформите в сектора ще продължат и очаквам енергетиката да се превърне във финансово стабилен сектор от българската икономика, тъй като тя е изключително важен отрасъл от нея, каза министър Теменужка Петкова.

Според нея започнатите през 2015 г. реформи вече дават положителни резултати, сред които е печалбата на НЕК към месец октомври и събраните 183 млн. лева в новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система". Сред предприетите промени през годината е и намаляването на щата в дружествата от БЕХ и на административните разходи в държавната енергетика - с близо 40 млн. лева.

Българската независима енергийна борса ще заработи официално през втората половина на януари, посочи енергийният министър. В средата на следващия месец се очакват експертите от Световната банка, които да представят финален модел на либерализирания българския електроенергиен пазар, посочи тя.

Във връзка с посещението на китайска делегация в АЕЦ "Козлодуй" наскоро, министър Теменужка Петкова каза, че идеята е китайската компания да бъде стратегически инвеститор по проекта за изграждане на Седми блок в централата. Съвместна работна група ще обсъжда възможностите 3-4 месеца, след което ще има повече яснота около инвестиционното намерение, отбеляза тя.

Коментари

 1. 2015.12.31 | 18:07
  Познайте кой ще спечели поръчката приближени до властта.
 2. 2015.12.31 | 18:07
  Taq prodajna kurva ,skoro i 3a neq vuje 6te ima -bokluk ..cqlata mafia ot grob=kruvopiici
 3. 2015.12.30 | 15:01
  Ивлен Николаева Георгиева е ХИВ-позитивна медицинска сестра, която много иска да се омъжи и да има деца.
 4. 2015.12.30 | 15:01
  ████████▓▓████▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓███▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓ ██▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓ ▓▓██▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█████▓▓▓ ███▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓█▓▓▓▓ ██▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓ ██▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓ █▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓██ █▓▒▒▒▒▒▒▒▒░▒░▒░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███ █▓▒▒▒▒▒▒▒░▒░░░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███ ▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓██ ▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒░▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒██ ▓██▓██▓▒▒▓▒▒▒░░▒▒▒▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▓██ ▒▓█▓██▓░▒▓▓▒▒░░░▒▒▒▓▓▒▓███▒▓█▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓█ ▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒▓▒░░░░▒▒▒▓▓▒▓██▓▒▓██▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▒░░▒▒▒▒▒░░░▒░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▓▒▒░░░▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▓▓▓▒ ▒▒▒▒░░▒▓▒▒░░░░▒▒▒▒░░░░░░░░░░░░░▒░▒▒▒▒▒▒▒░░ ▒▒▒▒▒▒▓▓░░░░░░▒▒▒▒▒░▒░░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▓▓░ ▓▒▒▒▒▒▒▓▒░░░▒▒▒▒▒▒░░▒▒░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▓███ ▓▒▒▒▒▒▒▒▓▒▒▒▒▒▒▒▒░░░░▒▒▒▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒████ ▓▒▒▒▒▓▒▒▒▒░▒▒░░░░░░░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓████ █▓▒▒▒▒▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒████▓ ██▓▒▒▒▓▓▓▒▒▓▒▒▒▒▓▓▓▓▒▒▒▒▒░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒██████ ▓▓█▓▒▒▒▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓███████ ▓███▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█████████ ▓▓████▓▒▒▒▒░▒░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒░▒▒▒▓▓███████████ ▓▓█████▒▒░░▒░░░░░░░▒░░░▒▒▒▓███████████████ ▓▓██████▓▒░░░░░░░░░▒▒▒▓▓█████████▓███▓████ ▓▓▓▓▓▓█████▓▓▓▓▓▓▓████████████▓█████▓█▓███
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет