Парламентарната 2015-а: Реформи, ремонти, компромиси и избори

  • 29 декември 2015 14:33

  • 904
  • 0
Парламентарната 2015-а: Реформи, ремонти, компромиси и избори
© Novini.bg

Реформи и ремонти, компромиси и избори отчете парламентарната 2015 година. Ремонти на Конституцията, на кабинета и на мнозинството, реформи в здравната, в социалната, в образователната и в съдебната сфера записа Народното събрание през отминаващата година. Избори направиха гражданите, пред избори и компромиси бяха изправени и политиците.

През 2015 г. политиците затвърдиха традицията да се разбират чрез социалните мрежи, само че този път завоалираният през песните фейсбук-диалог се трансформира в директен. Държавниците продължиха да си обменят мисли и реплики "по техния си начин" - чрез фрази от "музикалния жанр".

Реформи и ремонти

За тази първа от мандата им година управляващите от ГЕРБ, Реформаторския блок /РБ/, подкрепени от Патриотичния фронт /ПФ/ и АБВ, нямаха нито един вот на недоверие.

Мнозинството започна реформи в някои области.

Парламентът прие изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование, с който се даде възможност и на частните учебни заведения да получават държавна субсидия. Променени бяха етапите на основното и средно образование, като основно образование вече ще се придобива след седми клас. Учениците от първи до трети клас според промените няма да имат количествени оценки. Правата и задълженията на родителите бяха описани в специална глава от новия закон, а към всяко училище или детска градина ще работи обществен съвет от родители. Шофьорска книжка ще може да се взима след завършен 10 клас, решиха още депутатите.

Чрез законодателни промени в сферата на здравеопазването пакетът от здравни услуги, за които плаща НЗОК, беше разделен да две - основен и допълнителен. Медицинските дейности в двата пакета ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

Представителите на държавата в Надзорния съвет на касата бяха увеличени от четирима на шестима.
С промени в Кодекса за социално осигуряване депутатите решиха право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

На съдебната реформа бяха отделени много обсъждания.

В началото на 2015 г. парламентът прие актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Целта на документа беше да се превърне в основа за законодателни промени, управленски действия и анализ на конституционната рамка за съдебната власт. След стратегията бяха предложени конституционните промени. След "исторически компромис" новият проект за изменение в основния закон беше внесен в парламента преди лятната ваканция с подписите на 180 депутати. Беше създадена и специална комисия, която да изработи проект за промени в Конституцията.

Между първо и второ четене в пленарна зала предложенията бяха променени, като основният спор около разделянето на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на две колегии и разпределението на съдиите и прокурорите в тях доведоха до оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. Стигна се и до решението на ДСБ, част от РБ, да оттегли подкрепата си за правителството.
Поправката на основния закон беше окончателно приета на трето четене малко преди коледната ваканция на депутатите.

Според измененията ВСС се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска. 11 от 25-членния съвет ще се избират от парламента с две трети от гласовете на народните представители. Съдийската колегия ще е от 14-членен състав и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от НС.

Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от НС.

Отпадна разпоредбата, според която решенията на ВСС се взимат с тайно гласуване.

Инспекторатът към ВСС освен, че ще проверява дейността на органите на съдебната власт, ще извършва и проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Повишава се отчетността на главния прокурор. Новите текстове включиха и Висшия адвокатски съвет в кръга на органите, които могат да сезират Конституционния съд.

За догодина на вниманието на депутатите остана обсъждането на нов антикорупционен закон.

Парламентът на два пъти тази година гласува ремонт на кабинета. Първата промяна в състава на правителството стана след като оставка подаде вътрешният министър Веселин Вучков. На негово място беше избрана вицепремиерът Румяна Бъчварова.
Вторият ремонт на кабинета се наложи заради подадената оставка на министъра на правосъдието Христо Иванов. Желанието си да напусне правителството Иванов обяви при второто четене на промените в Конституцията. За министър на правосъдието парламентът избра Екатерина Захариева, която беше вицепремиер в две служебни правителства и началник на кабинета на държавния глава Росен Плевнелиев.

Компромиси и избори

Местните избори запазиха статуквото. ГЕРБ спечели кметските избори в 21 областни града, Реформаторският блок в 3, ДПС запази само Кърджали, БСП остана без нито един.

От левицата отчетоха представянето си на местния вот като тежка загуба и насрочиха конгрес за април 2016 г. ДПС остана на третото си място в политическата стълбица.

Реформаторите, които се явиха с единна листа на национално ниво, имат трима свои кметове.

Патриотичният фронт и основните две партии в него - ВМРО и НФСБ, участваха поотделно, а крайният резултат беше оценен като незадоволителен.

АБВ отчете свое постижение в по-малките селища - избрани повече от 150 общински съветници, като повече от 100 от тях са с листата на политическа партия АБВ.

Избирателите гласуваха на национален референдум, произведен заедно с местния вот, дали да бъде въведено електронното гласуване. 76.45 процента се обявиха "за" е-вота, 21.61 на сто не го подкрепиха, 1.94 процента бяха отчетени като недействителни бюлетини.
Изминалата политическа година донесе и нов национален омбудсман. Социалистката Мая Манолова смени Константин Пенчев, чийто мандат изтече. Той на свой ред стана конституционен съдия от квотата на НС.

Съдебната система има вече и главен съдебен инспектор към ВСС след като три години не можа да избере. С мнозинство от 195 гласа "за" и един " против" парламентът избра Теодора Точкова за главен съдебен инспектор. Мандатът на предишния титуляр на поста Ана Караиванова изтече още в края на 2012 г.

БНБ също е с нов управител и заместници, одобрени от НС. Начело на националната банка застана Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ. Депутатите гласуваха и оставката на предишния гуверньор Иван Искров, който се оттегли след 12 години начело на централната банка и след скандала около КТБ. Народното събрание избра предложения от Радев екип.

Парламентът свали имунитетите на депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов по няколко искания на главния прокурор.

Ден преди Коледа на заседание на Централния съвет на ДПС Лютви Местан беше изключен от партията и освободен от поста председател на ДПС и на Парламентарната група. Трима от парламентарната група на Движението - Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али, обявиха, че напускат и стават независими депутати. До националната конференция ръководството на Движението и на Парламентарната група на ДПС поеха депутатите Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак.

За новата 2016 година останаха много въпросителни, а разплитането им - в ръцете, "политическата воля" и изборите на суверена и на всеки отделен играч на политическата сцена.

Последвайте канала на

БТА
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини