Владислав Горанов: Всяко едно решение на МФ ще бъде широко обсъждано и разяснявано на обществото (ви

  • 23 декември 2015 14:23

  • 2133
  • 4
Владислав Горанов: Всяко едно решение на МФ ще бъде широко обсъждано и разяснявано на обществото (ви
© Булфото (архив)

Mинистърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и ръководителят на НАП Бойко Атанасов дадоха заключителна за годината пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

Министър Горанов обясни, че добрият финансов министър е този, който "консервативно управлява парите ви, не иска допълнителни дългове и не натоварва бъдещите поколения". През тази година основна цел на финансист номер едно е била да бъде върнато доверието на хората, да се стабилизира финансовата система и да не бъдат трупани дългове. Той обеща, че ако правителството си изкара мандата докрай, ще бъде постигната балансирана финансова система. "И занапред ще продължим да работим, за да не се натрупват нови заеми. Ние ще бъдем предвидими. Всяко едно решение на МФ ще бъде широко обсъждано и разяснявано на обществото. Дългът не е самоцел на нито една политика. МФ винаги е настоявало за консервативен бюджет с минимален дефицит, за да не се налага да водим дебатът за дълга. Това, което постигнахме смятам, че е добро решение е че структурирахме инструмент, който за целия мандат да дава възможност предвидимо и без тази тема да се превръща в основа за политиканстване един инструмент за финансиране на българския бюджет, който би могъл да се ползва от следващи правителства като една много добра практика за осигуряване на публичните финанси", категоричен беше той.

Министър Горанов обобщи, че през ноември 2014 година е поел финансите на държавата след тежка политическа ситуация и сериозно финансово сътресение. "Всички знаем за ситуацията с КТБ и осигуряването на средства за спешното изплащане на гарантираните влогове. Това беше голяма тема, тъй като почти безболезнено успяхме в кампанията да разплатим над 90% от гарантираните блогове в КТБ. Спомняте си, че през февруари с единодушие в МФ бяха подготвени изменения в Закона за банковата несъстоятелност, които дадоха възможност в процеса на несъстоятелността да стартира по начин, по който максимално да бъде защитен интересът на вложителите и на държавата", допълни той.

Шефът на НАП обяви, че агенцията е събрала с 1 млрд и 600 млн. лв. повече в сравнение с 2014 година. "Имаме над 80% събираемост на нововъзникналия дълг в законно установения срок. Такива резултати не помня от 20 години, откакто съм в НАП. Създадохме точни и ясни правила за това как се събират дългове без значение от физически, юридически лица, малък, среден или голям бизнес. НАП коренно променили политиката си по събирателните функции. Вдигнахме ръстът на декларираната данъчна основа с над 500 млн. лв., което е с над 25% сравнение с 2014 г. по отношение на обслужването-дадохме възможност за качествено, добро и бързо обслужване", категоричен беше Бойко Атанасов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2133 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.01.13 | 22:14

4
БРАВО ГОРАНОВ!

2015.12.23 | 21:04

3
тъпанар
Все същотото

2015.12.23 | 19:00

1
както е било винаги

2015.12.23 | 19:00

2
ПРИ БСП НЕ БЕШЕ ТАКА. ТАМ ВСИЧКО Е ТАЙНО Е ПАРИТЕ СА ЗА СВОИТЕ ХОРА.

Добави коментар

Водещи новини