Предлагат промени в Закона за публичните финанси с цел оздравяване на общините

  • 12 януари 2016 11:20

  • 1177
  • 0
Предлагат промени в Закона за публичните финанси с цел оздравяване на общините
© novini.bg

На Интернет страницата на Министерството на финансите е публикуван проект за промени на Закона за публичните финанси, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

С промените се въвежда ред за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини и предприемането на мерки за тяхната финансова стабилност.

Дефинирани са условия, наличието на които показва до каква степен общините са с финансови затруднения. Когато се установят три или повече от тези условия, е предвидено кметът на общината да уведоми общинския съвет, че общината се намира във финансово затруднение и да предложи откриване на процедура за финансово оздравяване. Общинският съвет открива процедура за оздравяване, възлага на кмета да изготви план за нея и да проведе публично обсъждане на плана с местната общност. След публичното обсъждане, общинският съвет определя срока на процедурата за финансово оздравяване (от една до три години) и приема плана за нея.
Според законопроекта бюджетът на общините с открита процедура за финансово оздравяване ще се съгласува предварително с министъра на финансите и ще се разглежда от общинския съвет заедно със становището на министъра на финансите. Временните безлихвени заеми за целите на изпълнение на плана за финансово оздравяване на общини се отпускат при условия, определени от министъра на финансите.

Процедура по финансово оздравяване ще могат да започнат общини с риск от наличие на необезпечени задължения, което е свързано с увеличение на дефицита по техните бюджети.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини