Плевнелиев: Имаме добър диалог с премиера, не очаквайте от мен "правешко" снишаване

  • 18 декември 2015 21:16

  • 4646
  • 84
Плевнелиев: Имаме добър диалог с премиера, не очаквайте от мен "правешко" снишаване
© Булфото (архив)

Имаме добър диалог с министър-председателя, срещаме се редовно. Не винаги сме на една и съща позиция, но аз нямам никакъв проблем заедно да търсим национално отговорните решения. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Не бива да бъде подценявана политическата криза, която започна, след като депутатите приеха конституционните промени. Не по-малко важна е обаче кризата на ценностите. Когато е ниско доверието на гражданите към институциите, всяка една оставка изглежда като криза. Но не оставката на министър или правителство е голямата криза, а ниското доверие на гражданите. Тази криза се решава, когато народните избраници стоят зад това, което са подписали като споразумение, заяви държавният глава.

Попитан дали той стои зад номинацията на новия правосъден министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, Плевнелиев посочи, че всяко едно назначение в правителството е от компетенциите на министър-председателя. Аз подкрепям номинацията на г-жа Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Познавам я много добре. Тя не се хвана с тази тежка задача заради поста, а заради каузата. Сигурен съм, че изборът й е заявка за експертност, за добронамереност, за надпартиен подход. Ако тя получи подкрепа в Народното събрание, съм убеден, че реформата ще стигне много далече, подчерта президентът.

Аз имах честта да назнача и в първото, и във второто служебно правителство една плеяда млади и способни хора. Такъв беше и Христо Иванов, който получи задачата да изготви стратегията за съдебната реформа. Такава е и Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, такива са и Илияна Цанова, и Деяна Костадинова. Гордея се, че съм дал път на такива млади и способни хора и искам в политиката да има повече като тях. Президентът ще носи отговорността за съдебната реформа в рамките на своите правомощия, това трябва да направи и Народното събрание, заяви Плевнелиев.

Народът не вярва, че правосъдната система произвежда справедливост. Това трябва да се промени. Друг голям проблем е, че голяма част от магистратите не са мотивирани да работят, защото кариерното им израстване не е обвързано с резултатите от работата им. Списъкът с проблеми е много дълъг и решаването им е обвързано със Закона за съдебната власт, който предстои да влезе в Народното събрание, коментира държавният глава.

По думите му конституционните промени са крачка напред в съдебната реформа, макар и малка. Народните представители разбраха, че съдебната реформа е реформата на реформите – без нея нищо не може да бъде постигнато. Разбраха и че времето ни притиска. Дано през 2016 г. да видим сериозен напредък, каза президентът.

Той заяви, че ще се въздържи от констатации дали България е прокурорска република, но посочи, че когато има протести срещу главния прокурор, трябва да си направим изводи. Трябва да направим решителна крачка напред, с която да намерим баланс между исканията на политиците и гражданите, каза Плевнелиев.

В отговор на въпрос за твърдения в публичното пространство президентът заяви категорично, че не е обвързан с никакви икономически и политически кръгове.

Плевнелиев определи като неправилен ход излизането на ДСБ в опозиция. По думите му, те "са се отказали по средата на пътя", вместо да се борят за исканията си.

Надявам се Народното събрание да не е забравило за референдума, тъй като аз няма да забравя. Убеден съм, че гражданите следят внимателно процеса по финализирането на референдума. Ако Народното събрание се отнесе несериозно към референдума, това може да доведе до липса на доверие и дестабилизация, каза държавният глава, като призова парламентът да спази законоустановените срокове.

Не бива да очаквате от мен "правешко" снишаване, докато бурите отминат. Не трябва да очаквате и да нямам позиция, "докато началниците се разберат". България трябва да има позиция. Ако определението "ястреб" (б.р. - краен поддръжник на политиката на САЩ) е за това да отстоявам националните интереси, за това да намерим своето достойно място в европейското семейство, да изградим чиста и свята република, приемам го, каза Плевнелиев в отговор на въпрос за даденото му от премиера Бойко Борисов определение.

Позицията ми срещу Русия не е срещу тази Русия на Чайковски и Достовевски, а срещу това ръководство на Кремъл, което нарушава правилата и с политиката си може да предизвика конфликти. Във външната си политика трябва да сме искрени, трябва да знаем за какво се борим. Докато аз съм президент, България ще бъде член на Европейския съюз и НАТО. Само по този начин можем да намерим достойното си място, подчерта президентът.

Той заяви, че има вероятност скоро да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност заради кибератаките срещу национални институции в последните месеци. Кибератаките в бъдеще са острието на атаките срещу всяка една държава. България трябва да се отнесе сериозно. Трябва да се поучим и да бъдем по-ефективни, категоричен е държавният глава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4646 84

Свързани новини

Коментари 84

Добави коментар

2016.01.12 | 01:38

84
Нашият простоват президент очвидно никога не е чел Достоевски! :)))
БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ НАТО И СЪС АМЕРИКА ДУХАЙ ГО сидерас

2015.12.25 | 23:30

83
БРАВО НА ПЛЕНЕЛИЕВ ВЕЛИК И БЕЗТРАШЕН БРАВО
БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ НАТО И СЪС АМЕРИКА ДУХАЙ ГО сидерас

2015.12.25 | 23:30

82
БРАВО НА ПЛЕВНЕНЛИВ БРАВО ВЕЛИК СИ БРАВО САМО МОР ЗА руската СГАН ПИЯНА И ПРОСТА
БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ НАТО И СЪС АМЕРИКА ДУХАЙ ГО сидерас

2015.12.25 | 23:29

81
БРАВО НА ПЛЕНЕЛИЕВ ВЕЛИК Е
да

2015.12.21 | 19:30

80
един журналист беше написал, че това е"естествен идиот"
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2015.12.21 | 19:27

79
TOQ QLOV PEDERAST S QLOVATA KURVA BOIKO FES XODQT VSEKI DEN V SARAITE NA DOGAN DA GI ONOJDAT TURCITE !DA PUKNE I DRUGOTO MU KOPELE - DOGANOVOTO KOPELE NA BOIKO ANALNIA !
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2015.12.20 | 14:40

78
DOGAN I MESTAN OPLODIXA KURVA BOIKOYGLY
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2015.12.20 | 14:40

77
DOGAN I MESTAN OPLODIXA KURVA BOIKOYGLY!!!!! A PLEVELA GULTA SPERMATA DOGANOVA OT GUZA NA PROSTITUTKATA BOIKO YGLY!!!!!!!!
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2015.12.20 | 14:40

76
DOGAN I MESTAN OPLODIXA KURVA BOIKOYGLY!!!!! A PLEVELA GULTA SPERMATA DOGANOVA OT GUZA NA PROSTITUTKATA BOIKO YGLY!!!!!!!!
BOIKOOOO PAZAWRA NA ERDOGAN-SMURT KURWOOOOO

2015.12.20 | 14:40

75
DOGAN I MESTAN OPLODIXA KURVA BOIKOYGLY!!!!! A PLEVELA GULTA SPERMATA DOGANOVA OT GUZA NA PROSTITUTKATA BOIKO YGLY!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини