Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс

  • 17 декември 2015 14:38

  • 821
  • 0
Парламентът прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене Законопроект за допълнение на Гражданския процесуален кодекс, внесен от Министерския съвет. С промените се цели въвеждане на регламент на Европейския парламент относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването, и относно създаването на европейско удостоверение за наследство.

Законопроектът урежда условията и реда за признаване и допускане на изпълнението на чуждестранно съдебно решение. Предвижда се първоинстанционен съд да бъде окръжният съд по постоянния адрес на насрещната страна или по местоизпълнението.

С цел ефективно уреждане на наследяването при дела с международен елемент, се въвежда възможността за издаване на европейско удостоверение за наследство в полза на наследници, заветници, изпълнители на завещания и управители на наследствено имущество. Компетентен за издаването му ще е районният съд по постоянен адрес на починалия.

Предвижда се инстанционен контрол на актовете, свързани с издаването на европейското удостоверение за наследство и признаването и допускането на изпълнението на чуждестранното съдебно решение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини