Приеха на първо четене законови промени за връщането на културни ценности

  • 17 декември 2015 13:43

  • 1801
  • 2
Приеха на първо четене законови промени за връщането на културни ценности
© Булфото

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за културното наследство, с които се въвеждат разпоредбите на европейска директива за връщане на паметници на културата, незаконно изнесени от територията на държава членка.

Законопроектът предвижда процедурата за връщане на паметници на културата да обхваща всички движими културни ценности - национално богатство, както и такива, които са част от обществени или други колекции - собственост на регистрирани вероизповедания.

Премахва се изискването културните ценности да съответстват на определени прагове, свързани с тяхната старинност и/или парична стойност, за да подлежат на връщане. Променят се сроковете при провеждане на съответните производства.

От Министерството на културата обърнаха внимание за допуснат пропуск в предложената промяна за връщането на културни ценности, който ще бъде отстранен, се посочва в доклада на парламентарната комисия по култура. Между първо и второ четене ще бъде внесена необходимата поправка, с която да бъде въведено изискване производство за връщане да не може да се образува, ако са изминали повече от 30 години от незаконния износ на предмета от територията на отправилата искане държава членка.

Законопроектът предвижда още лица, които притежават образователно-квалификационна степен магистър по "археология" или "археометрия", след придобитата бакалавърска степен по "археология", да имат право да кандидатстват за получаване на разрешение за извършване на теренно археологическо проучване, отбелязва БТА. Във връзка с това следва да се създаде регистър към Министерството на културата, вписващ лицата, отговарящи на изискванията за извършване на теренно археологическо проучване.

Последвайте канала на

1801 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
vat

2015.12.28 | 16:07

2
Много подходяща снимка за татията!!!Браво.
vat

2015.12.28 | 16:07

1
Ще връщат х.у.й.о.в.е.

Добави коментар

Водещи новини