Красимира Ковачка: Днес направихме сериозна крачка за реформирането на съдебната система

  • 16 декември 2015 12:40

  • 1123
  • 1
Красимира Ковачка: Днес направихме сериозна крачка за реформирането на съдебната система
© БДЦ

"Промените в Конституцията, касаещи съдебната система, са безспорен успех на този парламент“.

Towa заяви в декларация от името на ПГ на БДЦ от трибуната на Народното събрание съпредседателят на групата д-р Красимира Ковачка. "Одобрението на тези промени от решително мнозинство в парламента, от практически целия политически спектър, показва не само високата отговорност на политическия елит при постигането на политически и експертен консенсус по време на подготовка на промените в Конституцията, но и нещо особено важно – това мнозинство на съгласие отразява точно и обществените нагласи за засилване на съдебната ни система чрез законодателни промени. Ключът на успеха не върши работа, ако не го сложиш в правилната ключалка. Мисля, че всички ние успяхме да направим това“.

„Парламентарната група на БДЦ бе един от вносителите на предложението за промени в Конституцията. Направихме го с разбирането и желанието да направим съдебната система по-ефективна, по-независима и по-справедлива и така да модернизираме не само съдебната система, но и обществените отношения и държавата ни като цяло. Днес ние поставихме подписите си на одобрение под заключителните промени в Конституцията, като считаме, че най-важните от тях - разделянето на ВСС на две колегии, разпределението на квотите за тях в полза на професионалната, парламентарната квота да бъде избирана с две трети от всички народни представители, както и изслушването от Народното събрание на доклад от главния прокурор, са безспорно важна крачка за цялостното укрепване и оздравяване на съдебната ни система в посока на повече независимост и прозрачност.

Всички ние разбираме, че това е първа стъпка към истинска и ефективна реформа и че предстои дълъг път на промени в съдебните закони, за да се изгради нова и по-справедлива съдебна система. Не по-малко сложен и дълъг ще бъде и пътят на оздравяване на морала в съдебната система, за да можем всички спокойно да потвърдим – да, никой не е над закона. Тук не може да се подцени и ролята в този процес на взаимодействие на истински независима съдебна власт с останалите държавни власти.

Събитията в последните няколко месеци, оказващи сериозно влияние на целия политически процес в Европа, а именно - продължаващите въоръжени конфликти в близост до нашите граници, терористичните атаки и незапомнената миграционна вълна на нашия континент, демонстрират уязвимостта на модерните ни общества и необходимостта от засилване на стабилността в държавите ни. Тази стабилност е невъзможна без първото условие за нея - политическа стабилност. Затова нашата позиция за постоянна подкрепа на провежданите у нас важни реформи по пътя на постигане на съгласие и компромиси в парламента, е неотделима от стабилността в парламента. Двата процеса са свързани и според нас разделянето им може да доведе до общото им отслабване и унищожение. Трябва да намерим и укрепим общото между партиите съгласие в името на държавата, за да може това да стане водещо за всички нас и връзката реформи – стабилност да не може да бъде разкъсвана. Желая успех на всички вас и нека помним, че все пак той зависи от подготовката ни за него“, завърши Красимира Ковачка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1123 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
осъден на ДОЖИВОТНА МИЗЕРИЯ

2016.01.13 | 12:00

1
КАТО СИ ВДИГНАХТЕ ЗАПЛАТИТЕ ЛИ ?

Добави коментар

Водещи новини