РБ потвърждава участието си в управляващата коалиция, ДСБ остава в опозиция (снимки+видео)

  • 15 декември 2015 12:51

  • 4487
  • 12
РБ потвърждава участието си в управляващата коалиция, ДСБ остава в опозиция (снимки+видео)
© Булфото (архив)

Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция, а ДСБ запазва вече изразената си позиция.

Това стана ясно след приключването на заседанието на Изпълнителното бюро на РБ, което продължи повече от 3 часа. От пресцентъра на РБ изпратиха декларация до медиите, която публикуваме без редакторска намеса.

ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

1.Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция.

2.Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики, като съдебната реформа и антикорупционното законодателство.

3.Още днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение, с ясен времеви график за неговото изпълнение.

"Позицията на ДСБ остава непроменена. Ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила". Това обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на РБ Радан Кънев. "ДСБ не е полуопозиция. Ние снехме доверието си от правителството. ДСБ няма министри. Предложих на колегите вариант за изход от тази политическа криза вариант, при който преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство. Да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Това беше отхвърлено от колегите от РБ. Оттук нататък ние не виждаме вариант, при който да променяме позицията си“, каза още Кънев.

Той заяви, че решение за излизане на ДСБ от РБ може да вземе само Национално събрание на партията, защото като Национално събрание е утвърдило решението за влизане в Реформаторския блок. "Национално събрание ние ще имаме на 13-ти март. До тогава има много вода да изтече. Всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза – нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, защото така се получава, ще останат дълбоко разочаровани. През лятото всички ще бъдем в опозиция“, прогнозира лидерът на ДСБ.

Ще останем в това управление, докато сме сигурни, че има гаранция за реформи - в известна степен това е подкрепа под условие за следващите шест месеца. Това обясни пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на Блока Найден Зеленогорски, малко след като Изпълнителният съвет на реформаторската коалиция, без ДСБ, реши да останат в управлението, но в същото време настояха за преразглеждане и актуализация на досегашното споразумение с ГЕРБ. При предсрочни избори нито една част от фрагментираната десница няма да бъде в Народното събрание, а най-вероятно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство, е разбирането на Зеленогорски за варианта парламентарен вот преди края на мандата. Засега Радан Кънев оставал съпредседател на парламентарната група, до момента нито един от депутатите не бил изразил желание да я напусне.

ДСБ ясно са заявили, че по приоритетите на Реформаторите няма да има проблеми за осигуряване на единно становище на ПГ. Но, отбеляза Найден Зеленогорски, ще има и моменти, в които те ще гласуват опозиционно. Предложението на Радан Кънев за нов кабинет в рамките на сегашното НС било отправено, по думите му, на коляно и нямало време то да бъде обсъдено по-прецизно. Голямото мнозинство прие на този етап, че по-реалистичният вариант е да подпишем ново споразумение и да се опитаме да прецизираме машината така, че да работи по-добре и да покрие нашето очакване за реформи. Така Зеленогорски обясни защо в Блока са отхвърлили идеята на лидера на ДСБ. Той призна, че особено след гласуването на второ четене на промените в Конституцията, е пропукано до известна степен доверието между Блока и ГЕРБ.

Смятаме и че самата коалиция скърца, не функционира гладко - говоря за голямата коалиция, и поради това искаме да актуализираме това споразумение след като направим оценка на работата си до момента, добави Найден Зеленогорски. ДБГ ще подкрепи утре третото четене на поправките в основния закон на страната, защото, според партията на Меглена Кунева, те са макар и малко, но стъпка в правилната посока. Съпредседателят на ПГ на Блока се надява и на общо решение на групата, както и повечето депутати да гласуват в сряда "за" промените.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4487 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Мохикана

2016.01.02 | 14:45

12
Реформаторите със зъби и нокти се бориха за властта, така лесно няма да я пуснат.

2016.01.02 | 14:45

11
Да ви пикам на коалицията.

2016.01.02 | 14:45

10
Реформаторите така са се надрискали от страх от нови избори щото може и да не влязат никога вече!
1

2016.01.02 | 14:45

9
Щом като са в опозиция и нямат отношение към властта, какво прави още областния управител на Видин,като представител на ДСБ, във властта? Дали получи деменция? Или и той "ще продължава да прави реформи" във Видинска област по почина на "човека с блясъка в очите" или ще реформира предимно съдържанието на бездънните си джобове???
Христо Ботев

2016.01.02 | 14:44

8
"Няма надежда от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди! Свестните у нас считат за луди, подлецът вредом всеки почита: "Богат е", казва, пък го не пита колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил и пред олтарят бога измамил с молитви, с клетви, с думи лъжливи."
изроди!

2016.01.02 | 14:44

7
ах, че тежко и трудно решение- да останеш на власт!!!
пичо

2016.01.02 | 14:44

6
Хем, сърби, хем боли, Радане...
Кочо

2016.01.02 | 14:44

5
Рада я сърби!Щото е дълбока.

2016.01.02 | 14:43

4
Колко време ви трябва?
Идеал Петров

2016.01.02 | 14:43

3
ШИЗОФРЕНИЦИ!Само опитен психиатър може да разбере позицията им!
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2016.01.02 | 14:43

2
Хахахаха, долни кypви, как се клехте, че с Тиквата няма да правите коалиция.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини