НС прие Закон за управление на средствата от Европейските фондове

  • 10 декември 2015 12:45

  • 2144
  • 0
НС прие Закон за управление на средствата от Европейските фондове
© Булфото

Парламентът прие на второ четене Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/.

Предвидените за България през новия програмен период 2014-2020 г. средства от ЕСИФ са приблизително 10 млрд. евро, се посочва в мотивите на вносителя - Министерският съвет.

Новият закон урежда обществените отношения, свързани с различните дейности по координация, изпълнение, мониторинг и контрол на средствата, предоставени от ЕС на България. Той има характер на процесуален закон, разписващ административните производства.

Законът предвижда безвъзмездната финансова помощ да се предоставя чрез подбор на проектни предложения и чрез директно предоставяне на конкретен бенефициент. Решението на ръководителя на управляващия орган да предостави безвъзмездна финансова помощ се обективира в административен договор с бенефициента.

В процедура чрез подбор не може да участват и безвъзмездна финансова помощ не се предоставя на лица, за които са налице обстоятелства за отстраняване от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка съгласно Закона за обществените поръчки или които не са изпълнили разпореждане на Европейската комисия за възстановяване на предоставената им неправомерна и несъвместима държавна помощ, записаха депутатите, пише БТА.

Финансова корекция може да се извърши за целия проект или за отделна дейност, отделен договор с изпълнител или за отделен разход. Размерът на финансовата корекция трябва да е равен на реално установените финансови последици на нарушението върху изразходваните средства - допустими разходи. Финансовата корекция се определя по основание и размер с мотивирано решение на ръководителя на управляващия орган, одобрил проекта, прие парламентът.

Последвайте канала на

2144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини