Овчаров: Бюджет 2012 замразява доходите за трета поредна година

  • 10 ноември 2011 15:47

  • 760
  • 2
Овчаров: Бюджет 2012 замразява доходите за трета поредна година
© Булфото

Тук бюджет на държава, която се бори с криза – няма. Има небалансиран бюджет, който замразява доходите за трета поредна година. Това каза депутатът от Коалиция за България Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в по време на съвместно заседание на три парламентарни комисии за Бюджет 2012 г.

„Коя е причината ние да имаме по-оптимистични прогнози за икономическото развитие на страната, при положение, че бюджетите на страните в ЕС са по-умерени? Министър Дянков казва, че в най-лошия случай икономическият растеж може да е 1%. Питам се как? Днес разбрахме, че са ни дали материал с едни числа, които ще се коригират или не в зависимост от това какво ще се случва в световната икономика. За увеличението на пенсии - на 1-ви, ама май. Може да ги увеличим, може и да не ги увеличим. Така че не виждам никакъв смисъл да стоя тук и да си губя времето”, заяви Овчаров.

Депутатът от ДПС Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, каза: „Ние сме в ситуацията като през 2009 г. Тогава бюджетът беше коригиран няколко пъти заради кризата - само че тогава ръстът беше друг, много по-висок. Подобна ситуация е твърде възможно да се случи и сега. Къде са източниците на нарастване на БВП?”. Увеличават се приходите от данъка от физическите лица, от ДДС, от акцизите, от имуществените данъци, но как става това при условие на икономическа стагнация, не бих я нарекъл дори рецесия, а дълбока депресия. Как тогава ще реализираме тези приходи - няма логика в заложените в бюджета числа, категоричен е Имамов. Тази данъчна политика обаче не е достатъчна и тя не води до икономическо ускорение и в този бюджет не виждаме мерки в тази посока. Прогнозира се разходите да бъдат увеличени с 1,600 млрд. лв., голяма част от които капиталови. Кои са причините за тези разходи - като компенсация на преките чуждестранни инвестиции”, каза Имамов.

Министърът на финансите Симеон Дянков каза в началото на заседанието: „Комисарят Оли Рен, излизайки с есенната икономическа прогноза, каза, че всички държави в Европа трябва да се готвят за рецесия, която може би ще е по-тежка от рецесията, от която Европа току що беше излязла. За 2012 г. икономическият растеж на всички европейски държави беше намален трикратно. България е една от държавите с относително най-малко намаление - от 3,7 % на 2,3 % икономическа прогноза за 2012 г. По този показател България е четвъртата по най-бързо развиваща се икономика в ЕС. Това е обаче на фона на почти нулев растеж в целия ЕС”. По думите му дори и да има спад в българската икономика, който е неизбежен, ако Западна Европа влиза в рецесия, стига да имаме растеж до 1 %, този бюджет 2012 г. ще издържи. Събитията от последните дни в Гърция, Италия, водят до мисълта, че това не е консервативен бюджет, а трябва да мислим за възможно по-консервативни насоки, защото това, което става около нас, няма начин да не ни засегне, заяви Дянков.

„Заложили сме на финансова стабилност, увеличаване на разходите само в социалната сфера – образование, култура, спорт, по-голямо съфинансиране по европейски проекти, за сметка на запазване на бюджетите в повечето министерства и известно намаляване на средствата за сектор „Сигурност”. Дянков посочи, че догодина ще бъде увеличена минималната заплата на 290 лв., а допълнително ще бъде направен анализ дали могат да се увеличат доходите на социалнослабите пенсионери.

„Бюджетът ще издържи”, заяви Дянков. Той добави, че всичко, което се случва в ЕС, ще играе огромно влияние.

Последвайте канала на

760 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
555

2011.11.11 | 14:32

2
само ги замразява? добре че не ги намалявааааааааа
kinesiotapebg.eu

2011.11.10 | 16:23

1
Посетете официалниа сайт на McDavid за спортна медицина http://sportnamedicina.com Там можете да намерите професионални наколенки,наглезенки,накитници,н абедреници,ръкави за лакът,налакътници,протектори,пре тпазна екипировка.

Добави коментар

Водещи новини