Обжалвано пред ВАС е решението за касиране на изборите за съветници в Балчик

  • 04 декември 2015 20:19

  • 1769
  • 0
Обжалвано пред ВАС е решението за касиране на изборите за съветници в Балчик
©

Общинската избирателна комисия и общински съветници от БСП, Реформаторски блок, ВМРО и ДПС са обжалвали пред Върховния административен съд решението за касиране на избора за общински съветници в Балчик. Това съобщи председателят на Административния съд в Добрич Красимира Иванова.

С решение от 27 ноември съдът в Добрич обяви за недействителен избора на общински съветници в Балчик. Делото бе образувано по жалби на НФСБ, АБВ, ДПС, ГЕРБ и БСП.

Открити са грешки в отчитането на действителните бюлетини в секционната избирателна комисия в с. Безводица. Съдебно-изчислителна експертиза е установила, че след повторното преброяване броят на действителните гласове се налага увеличение на мандатите на ДПС от два на три и намаление на тези на АБВ - от два на един.

В мотивите си съдът приема, че събраните по делото доказателства сочат съществени нарушения на изборните правила, изразяващи се в неотчитане на действителни бюлетини за двама от жалбоподателите, което е довело до резултат, различен от обявения в решението на ОИК.

Според съда, е налице основание проведеният избор за общински съветници в община Балчик да бъде обявен за недействителен.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини