Кунева поиска от Ненчев международна експертиза на района около „Ново село“

  • 04 декември 2015 11:14

  • 2180
  • 4
Кунева поиска от Ненчев международна експертиза на района около „Ново село“
© Булфото

Вчера подписах и изпратих писмо до министъра на отбраната с молба да поиска международна експертиза за състоянието на района около полигона „Ново село“.

Това заяви по време на днешния парламентарен контрол вицепремиерът Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 в отговор на въпрос от депутатите Михо Михов и Иван Иванов за осигуряване на независима международна експертиза за последиците при и след военни учения на полигона.

Тук става дума за доста силна ведомствена компетентност и аз няма да Ви учудя, ако Ви кажа, че информацията, която съм поискала е от Министерство на отбраната. Това е вторият път, в който говорим по тази тема, побърза да уточни Кунева.

Ясно е, че хората в района на полигона Ново село изпитват някои притеснения. Полигонът е съвместно съоръжение. България, като страна домакин, предоставя на участващите страни условия за участие, стандартите ни са много високи. Преди и след всяко мероприятие се осъществява постоянен контрол на околната среда. ОВОС се приема като документиране на заварено положение, коментира Кунева.

По думите й два пъти в годината се вземат проби от почвата, които се изследват в специализирани лаборатории. Отделно се правят и български изследвания. За момента не са установени отклонения от нормите, увери вицепремиерът.

Според данните от проверките не са постъпили сигнали за замърсяване, подчерта Кунева, но призова: „Нека, ако хората имат съмнения, да отправят лични жалби и сигнали до МОСВ, за да получат отговор от тях.

По отношение на осигуряване на международна експертиза МО счита, че такава ще е нужна, ако се отчетат отклонения от съответните норми, съобщи Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.
 

Последвайте канала на

2180 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.09 | 13:44

4
А кой мислиш,че ще извади парите за тази международна експертиза ?И правиш ли сметка колко ще са? Защо продадохте държавицата ни,та сега искаш експертизи? Тази умора няма!

2015.12.06 | 19:11

3
правилно иска жената

2015.12.06 | 19:11

2
да се направи радиометрия и ако има около уранови замърсявания САЩ да платят скромните пет трилиона живи долара ..или да им с е удръжат петстотин трилиона живи долара ако не платят тези..

2015.12.04 | 19:45

1
taq kurva trqbva kol da i nabiem v krivata ysta..

Добави коментар

Водещи новини