Вие определяте хоризонтите на развитие, обърна се Ненчев към мисията ни в НАТО

  • 03 декември 2015 14:36

  • 1787
  • 5
Вие определяте хоризонтите на развитие, обърна се Ненчев към мисията ни в НАТО
© Булфото

„Всяко завръщане е вълнуващо, но когато мисията е изпълнена успешно и най-важното - когато всички вие сте живи и здрави, то се превръща в празник за всички нас. Вие сте ядрото и цветът на професионалната ни армия, вие определяте новите критерии и хоризонти на развитие“. 

Това каза министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. по време на церемонията по тържествено посрещане на 29-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. 

„Опитът, който придобивате в реална бойна обстановка по време на мисии е безценен от гледна точка на по-добрата подготовка във формированията и в съвместната работа с партньорите ни от НАТО и ЕС“, посочи още министър Ненчев. 

Той изказа благодарност към военнослужещите за достойно изпълнения дълг и награди отличили се по време на мисията военнослужещи със Знак на Министерството на отбраната и грамоти. 

Пред представители на медиите министър Ненчев заяви, че Българската армия е в готовност при нужда да окаже помощ на населението на област Хасково с техника и военнослужещи. На журналистически въпрос за извършените реформи в Министерството на отбраната, министър Ненчев посочи, че през последните седмици бяха приети Програмата за развитие на отбранителните способности - един изключително важен стратегически документ - и Държавният бюджет, в който средствата за отбрана са 1.35% от БВП. 

„Изпълнихме всички ангажименти, които сме поели пред партньорите си. Бюджетът за отбрана е увеличен с близо 200 млн. лв., което означава, че по 80 млн. лв. са осигурени за български ВВС и ВМС, а 40 млн. за Сухопътните сили. Това е изключително голям успех“, заяви министър Ненчев.

Той уточни, че реформите в Българската армия касаят предимно нейните способности, които трябва да съответстват на нашите съюзници. „Трябва да модернизираме армията и тя да бъде способна да отговори на всички съвременни предизвикателства“, каза в заключение той. 

На церемонията по тържественото посрещане на 29-ия български контингент, която се  проведе в Хасково днес, присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, кметът на Община Хасково Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев.

 „След 13 години опит в Афганистан ние имаме по-добри професионалисти, но и по-добри хора. Защото този, който е представял България и заедно със своите колеги и съюзници е изпълнявал под непрекъсната заплаха сложни задачи далеч от Родината, оценява и знае какво е свобода“, каза в обръщението си към военнослужещите генерал-лейтенант Попов. 

На завърнали се от Афганистан военнослужещи бяха връчени грамоти и предметни награди от името на началника на отбраната, командващия на СКС и командира на Сухопътните войски.

Последвайте канала на

1787 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.12.23 | 11:00

5
"Вие определяте хоризонтите на развитие, обърна се Ненчев към мисията ни в НАТО." КОЛКО "ВЪЗВИШЕНО"! НАПРАВО ПОЕТИЧНО! ЕГА СИ СЛАГАЧА ! ЕГА СИ НЕЩАСТНИКА! БОЖЕ,кога ще си събереш вересиите,Боже?

2015.12.23 | 11:00

4
Абсолютен ФАРС.
Веселяка

2015.12.04 | 19:48

3
По-добре маймуна вместо тоя идиот.

2015.12.04 | 19:48

2
Колко струват тия контингенти на държавата и каква полза има чичо от това ??? Отговори ми Ненчев !!

2015.12.03 | 21:43

1
И кого да избираме сега?

Добави коментар

Водещи новини