Депутатите не приеха да се въведат данъчни облекчения и при лично дарение за лечение на деца

  • 25 ноември 2015 11:53

  • 1183
  • 0
Депутатите не приеха да се въведат данъчни облекчения и при лично дарение за лечение на деца
© Булфото

Парламентът отхвърли предложението за данъчни облекчения до 5 на сто при направени през годината лични дарения за лечение на деца, когато необходимите средства не се покриват изцяло от държавата.

Първоначално депутатите подкрепиха на второ четене текста от Закона за корпоративното подоходно облагане с 67 гласа "за", 2 "против" и 63 въздържали се, но при прегласуването го отхвърлиха със 70 гласа "за", 5 "против" и 70 въздържали се. Предложението, направено от депутати от Реформаторския блок, беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и АБВ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ посочи, че по Закона за данъците върху доходите на физическите лица вече има облекчения за дарения в полза на фонда за лечение на деца и фонда за асистирана репродукция. Тя отбеляза, че много помощи могат да бъдат квалифицирани като дарения за лечение и да се използват неправомерно.

Димитър Байрактаров /Патриотичния фронт/ я репликира, че необходимостта от лечение се доказва с документи.

Михаил Миков посочи, че "БСП лява България" подкрепя този текст, който е проява на отношение към родителите, които обикалят институциите, за да осигурят лечение на децата си. Трябва да имаш силни връзки и народен представител да ти помогне, коментира той. Едва ли ще има родители, които ще злоупотребяват с такъв тип облекчение, посочи Миков.

Менда Стоянова отбеляза, че даренията трябва да са институционализирани, във фонда има медицински специалисти, които да отсеят дали има нужда от такова лечение и дарителят да бъде освободен от данък. С този текст отваряме поредната дупка, в която вместо медицински лица да преценяват дали има нужда от лечение, оставяме на ръководител на фирма да преценява дали има такава необходимост, посочи тя.

Мартин Димитров /Реформаторски блок/ посочи, че даренията по цял свят са лични. Това е личен жест от дарител към конкретно дете с проблеми, а когато даряваш на институция, тя преценява как да харчи парите, отбеляза той.

С приемането на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане депутатите окончателно се отказаха от т.нар. данък "Градина" - облагането с данък на поземлени имоти извън строителните граници на населените места за жилищни, производствени, курортни, вилни, спортни и развлекателни функции и за озеленени площи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини