Допълва се списъкът на опасните вещества, ограничени за употреба

  • 18 ноември 2015 13:00

  • 1102
  • 0
Допълва се списъкът на опасните вещества, ограничени за употреба
© Novini.bg

Нови четири вещества се добавят към списъка на опасните вещества, ограничени за употреба, тъй като могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето на човека и върху околната среда, включително по време на дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.

Това са бис (2-етилхексил) фталат (DEHP), бутилбензилфталат (ВВР), дибутилфталат (DBP) и диизобутилфталат (DIBP), съобщиха от пресслужбата на МС.

Допълването на списъка е направено с постановление за промени в Наредбата за условията и реда за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване във връзка с ограниченията за употреба на определени опасни вещества.

Към момента в законодателството за електрическото и електронно оборудване са въведени ограничения на употребата на олово, живак, кадмий, шествалентен хром, полибромирани бифенили и полибромирани дифенилетери.

Също така към списъка със случаите на приложения, които са освободени от въведените ограничения, се добавят две изключения за употребата на живак и олово в определени материали и компоненти на медицински уреди за ултразвуково образно изследване и за инвитро диагностика, за които липсват подходящи заместители или пък заместването им е технически неосъществимо.

Последвайте канала на

1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини