Кунева: Европа е бавна, трябва повече бързина и решителност

  • 18 ноември 2015 12:49

  • 1478
  • 4
Кунева: Европа е бавна, трябва повече бързина и решителност
© Булфото (архив)

Европа е твърде бавна. Твърде често правим съвети, на които постигаме съгласие, че са нужни мерки, но не и съгласие по самите мерки. Като външна граница България настоява за обща охрана на границите от отдавна, но това едва сега стана актуален въпрос. Италия настояваше за решаване на миграционния проблем преди пет години, но никой не обръщаше внимание.

Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 на конференцията "Бежанците и Европа", организирана от Атлантическия клуб и на която участва и бившият европейски комисар по вътрешния ред Франко Фратини. Ние сме съюз и сме силни заедно, затова проблемът на всяка страна е проблем на целия съюз. Ще настояваме това да се разбере веднъж завинаги сега, за да не е необходимо да действаме само под натиска на събитията, заяви Кунева и призова да повече бързина. Винаги съм защитавала тезата, че трябва да се търси баланс между сигурността и хуманитарния аспект на бежанския проблем, в т.ч капацитета за настаняване и възможностите за интеграция. Събитията от 13 ноември в Париж обаче вече безапелационно поставиха фокуса върху сигурността, категорична беше Кунева.

По думите й случилото се в петък във Франция неизбежно ще постави на масата въпросът какъв курс трябва да поеме Европа по отношение на бежанците - дали да продължи политиката си на отворени врати или да наложи по-рестриктивни мерки. Още преди Париж беше ясно : Европа трябва да фиксира лимита си, да каже ясно от къде нататък приемът на бежанци поставя под въпрос собствените ни социални и икономически системи. Всеки който не отговаря на изискванията за даване на статут, следва да бъде върнат обратно, коментира вицепремиерът.

Сред задължителните спешни мерки на европейско ниво Кунева очерта използването на капацитета на системите за сигурност в пълния им вид, вкл. PNR, ШИС II, както и повече мерки за по-доброто идентифициране на рискови субекти за сигурността при пресичането на външните граници. Важно е да засилим защитата на външните си граници, особено по най-уязвимите места на юг и югоизток, за да гарантираме вътрешната сигурност на държавите-членки. За да постигнем това, обаче е необходимо да има обмен на информация между службите не само принципно разписано, но и на практика. Наблюдението и споделянето на информацията следва да се засили, посочи още Кунева. Тя беше категорична, че настоящата криза може да бъде решена само с общоевропейски средства.

Набелязаният път и план не трябва да бъдат прекъснати. Тероризмът няма религия, националност или етническа група. Заради това справянето с миграцията и сигурността следва да вървят ръка за ръка, а не да бъдат  взаимоизключващи се, коментира още Кунева. Тя прогнозира, че темата за сигурността на Европа ще остане на дневен ред и в следващите години. Бившият еврокомисар по вътрешния ред Франко Фратини коментира, че е абсолютно необходимо България и Румъния да са част от Шенген, заради важността на обмена на информация особено от страни, които представляват външна раница на ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1478 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.11.21 | 13:13

4
Ти нали бърза да закриеш нашия АЕЦ и страната си тотално, спи спокойно!
Wow

2015.11.21 | 13:13

3
Мълчи ма, продажна К*РВО...Ти нямаш право да говориш за бързина и решителност!!!
гост

2015.11.21 | 13:13

2
Кунева да се омете по-бързо към затвора, където й е мястото за национално предателство.
Зъл

2015.11.21 | 13:13

1
Мигленче шъ знаиш хубавите работи бавно стават.

Добави коментар

Водещи новини