Кметовете се ослушват, не искат да слушат Дянков

  • 08 ноември 2011 21:22

  • 2552
  • 2
Кметовете се ослушват, не искат да слушат Дянков
© Булфото

Голяма част от новоизбраните кметове на големите общини не искат да изпълнят исканията на финансовия министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи за 15% съкращения на общинските служители и разходите, показа проучване на “Труд”.

Дянков заяви преди дни, че готви официално писмо с изискванията си за съкращения. В общините реагираха различно на тази информация, като кметовете се съобразяваха основно с броя на хората си, а не с партийния си цвят. Ето защо се оказа, че на места ГЕРБ-ери се противопоставиха на Дянков, а на други червени го подкрепиха.

Стара Загора е в челната десетка на общините с най-малко чиновници спрямо броя на населението, каза новоизбраният кмет Живко Тодоров (ГЕРБ), който до преди няколко дни беше депутат. Един служител в общината обслужва 488 граждани. Има кметства, където този показател е далеч по-нисък - под 50. Тодоров смята, че трябва да се разглежда община по община, защото има някои с по-раздут щат.

Ще има преструктуриране, вероятно ще се съобразим с препоръката на министър Дянков, каза новоизбраният сливенски кмет Кольо Милев (БСП). При встъпването си в длъжност преди 8 години досегашният кмет Йордан Лечков завари общинска администрация с численост от близо 250 души, а я остави с около 360 служители. съкращения готви и новият кмет на Русе Пламен Стоилов (ГЕРБ).

Той се кани да отреже дублиращите и неработещите звена. 15 % съкращения ще има и в Плевен, където на градоначалническото кресло седна новото попълнение на управляващата партия доц. Димитър Стойков. Колегата му от Ямбол Георги Славов, който е преизбран на поста с бюлетината на ГЕРБ, обаче няма да прави съкращения. “Администрацията бе съкратена до минимум още миналия мандат, тя бе намалена дори повече от 15 %”, заявиха от общината.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев (БСП) няма да изпълни предложението на Дянков. Той смята, че искането е непремерено, защото държавата продължа да възлага на общините функции, без обаче да обезпечава финансово тяхното изпълнение. Казанджиев е готов дори да поема риска да му бъде орязана субсидията, но да не изпълни указанията на финансовото ведомство.

“През последните 5 години на три пъти съм правил съкращения по 10%. Вече работим на ръба, не виждам откъде и как мога да съкращавам! Все пак общинската администрация осигурява 180 вида услуги на гражданите и някой трябва да върши тази работа!”, заяви преизбраният кмет на Монтана Златко Живков, който е и зам.-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Герго Гергов (БСП), който оглави фалиралата община Видин, също ще се съобрази с предложението на Дянков. Той отправи молба към служителите в общината да си подадат молби за напускане. Това за мен ще означава, че тези хора са готови да покажат на новото управление и града, че ще раздадат себе си, за да запазят работните си места”, каза кметът.

Столичната кметица Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска (ГЕРБ) обяви, че ще направи съкращения на разходите, но не каза нищо за намаление на персонала в общината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2552 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гого

2011.12.04 | 01:45

2
Да не са луди да си изгонят роднините че после и за чистачи няма да ги вземат!!!
шшш

2011.12.04 | 01:45

1
за шумен нищо не се спомена,от доста време щата на общинарите само се раздува

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини