Посолства ще закриваме само ако вече сме "в кома", увери Митов

  • 11 ноември 2015 17:32

  • 1313
  • 3
Посолства ще закриваме само ако вече сме "в кома", увери Митов
© Булфото

Посолства ще закриваме само ако вече сме "в кома" и няма никакъв шанс, коментира министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, по време на заседанието на парламентарната външна комисия, която прие на първо четене проектобюджета за 2016 г. с 11 гласа "за", петима "против" и един "въздържал се".

Така Митов образно отговори на сравнението на Георги Кючюков от АБВ, който коментира по повод на евентуално закриване на посолства, че когато един човек се разболее, първо трябва да се опитва да се излекува, а не да се поръчва погребална кола.

Външният министър увери, че ако се наложи закриване на посолства, това ще бъде обсъдено с парламентарната външна комисия, ще има ясни критерии, и ще се посочат и аргументите защо.

Той информира, че има амбицията да се въведе статутът на т.нар. дистанционни посланици - тоест хора, акредитирани като посланици в определена държава, които пътуват на определен период от време. Друг механизъм би могъл да бъде съвместно използване на помещения, заедно с други държави от ЕС, на определени места и при определени обстоятелства.

Митов посочи, цитиран от БТА, че например, ако има финансовата възможност да бъде изпратен още един човек в Шанхай, това ще доведе до повече приходи, отколкото са изхарчени за издръжката му. Същото се отнася и за т.нар. изнесени консулски дни.
Той отбеляза, че чрез дейностите си МВнР реално "произвежда" 80 процента от бюджета, който получава.

По повод на продажбата на имотите в чужбина Митов обясни, че българската държава трябва да си пази собствеността, където има смисъл от нея. На много места обаче имаме имоти, които няма кой да ги населява и нямаме пари да ги поддържаме, и по-добре да бъдат продадени или заменени, обясни външният министър. Трябва да се прецени кое е полезно за държавата и кое не, разбира се, това ще бъде поставено на обсъждане тук, поясни той.

Кристиан Вигенин /БСП лява България/, който е бивш външен министър, попита дали има намерения за изготвяне на цялостна стратегия за управлението на собствеността в чужбина. Той коментира още, че в МВнР са едни от най-ниските заплати в държавната администрация и зададе въпроса дали се предвижда увеличаването им.

Четин Казак от ДПС постави въпроса за нивото на обезпеченост на дипломацията ни и заяви, че не е нормално един посланик да разполага с 900 евро за представителни разходи за цяла година, при положение, че трябва да организира поне два приема, като освен това няма достатъчно средства дори да пътува в съответната страна, ако се наложи.

Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин посочи, че има стратегия във връзка с имотите в чужбина, която не е на парче, и отбеляза, че се прави електронен регистър. Има силно желание да не минава всичко през капацитета на посолствата, опитваме се да направим така, че външни експерти от големи компании, специализирани в недвижимия сектор, да се използват като наши консултанти и посредници за бъдещи продажби, коментира той.

Митов обясни, че МВнР първо иска да покаже, че изразходва парите по най-ефективния и прозрачен възможен начин.

Последвайте канала на

1313 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.11.12 | 07:40

3
Че вие не сте излезли от комата какво ще влизате?!
хохо

2015.11.12 | 07:40

2
Че ние сме в кома ОТДАВНА, закривайте, файда от тех се види 4е нема, посолства само в най- развитите дьржави. То и от евродепутатите файда нема, само ядат и сер.т , ха ха ха хах хахха ....

2015.11.12 | 01:42

1
Ние сме мъртви при ТИКВАТА , а не в кома ! ДОЛУ ТИЯ БАНДИТИ ГЕРБЕРАСТКИ ! САМО АТАКА ! ДА ЖИВЕЕ ВОЛЕН !

Добави коментар

Водещи новини