Имунитетът на депутатите ни като в Африка

  • 30 октомври 2015 11:31

  • 2117
  • 2
Имунитетът на депутатите ни като в Африка
© Булфото

Най-силен е депутатският имунитет в африкански страни като Гвинея и Габон, а най-слаб - в Холандия. Това сочи международно изследване, проведено в 56 държави.

Оказва се, че в България положението не е най-зле, но по някои показатели се нареждаме непосредствено след африканските държави, пише „168 часа".

Проверка в законодателствата на други страни показва сериозни разлики в режима на защита на народните представители. Почти всички държави в света са предвидили някакъв специален статут за депутатите, но според съответните правни традиции техните привилегии се различават значително.

В топ десет на страните с най-силен депутатски имунитет са държави, намиращи се предимно в Африка и Азия. Така например с абсолютен имунитет, поне на хартия, се ползват депутатите в Гвинея. Страната от няколко десетилетия се управлява от военни режими със социалистически уклон, а напоследък пострада сериозно и от заразата с вируса на ебола.

По закон гвинейските парламентаристи са предпазени от всякакво преследване, независимо дали се касае за наказателни, граждански или дисциплинарни въпроси. На всичкото отгоре изобщо липсва каквато и да е процедура, по която тези предимства да бъдат отнети.

Но, че на тези формални привилегии не може много да се разчита, знае вероятно най-добре сегашният президент на страната Алфа Конде. През 1998 г., въпреки че е бил избран за депутат, той е хвърлен от политическите си противници за 20 месеца в затвора.
С висок статут се ползват и народните представители на съседната Гвинея - Бисау.

Проблемът обаче е, че според международни организации именно тези привилегии са в основата на ширещата се в страната търговия с наркотици, в която са замесени и много от представителите на политическите партии. Преди няколко години силният депутатски имунитет става причина и за политически сътресения в Габон.

В други случаи е направено изключение за процесите за определени престъпления, които най-вероятно са възприемани като особено шокиращи, например обвинението в държавна измяна в Беларус. Русия, заедно с Шри Ланка и Малайзия, е сред малкото страни, в които депутатският имунитет не е записан в конституцията, а в отделен акт. Вероятно благодарение на това през април там лесно беше гласувано единственият депутат от Думата, който се обяви против анексирането на Крим, да загуби защитата си от съдебно преследване

Не липсват и куриози. В Мали например имунитетът важи за сериозни престъпления, но не и за дребни нарушения. В Португалия също не се пречи на производствата за дребни престъпления, поне в случаите, когато член на парламента не е необходимо да присъства в съда.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Каруца

2015.11.06 | 12:22

2
Естествено, че ще са като страните от третия свят, защото тези всичките 240 депутата са за затвора и те и ние много добре го знаеме !!! Това говори за невиждана корупция във власта...
ros

2015.10.31 | 03:29

1
Ot taia statiia triabva da razbirame 4e triabva da im se zasili imuniteta li???

Добави коментар

Водещи новини