Главчев: Депутатският имунитет се превръща в необоснована привилегия (видео)

  • 28 октомври 2015 07:57

  • 1368
  • 0
Главчев: Депутатският имунитет се превръща в необоснована привилегия (видео)
© Булфото

Ние предприехме действия за промяна в Конституцията по отношение на депутатския имунитет. За да се състои тя обаче, трябва да има квалифицирано мнозинство. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ГЕРБ Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в.

Представихме проекта на колегите си от управляващото мнозинство и очакваме решение. Смятаме, че го дължим на обществото. Според нас чл. 70 (б.р. - народните представители да не могат да бъдат задържани и срещу тях да не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер) вместо да защитава функционалната същност на народните представители, се превръща в една необоснована привилегия. Всеки един народен представител не бива да се ползва със защита, която не е присъща на неговите функции и действия, коментира Главчев.

Не може така бързо и примитивно да се реагира на конкретен казус, заяви депутатът от "БСП лява България" Чавдар Георгиев. Считаме, че Конституцията отразява нашите и европейските парламентарни традиции. Имунитетът на депутатите е даден не само за защита, а за баланс между изпълнителната и законодателната власт. Не може изпълнителната власт да стои над законодателната. Имунитетът на депутатите не им е даден, за да могат да правят каквото си искат. Той е за защита на самия орган Народно събрание, посочи той. Социалистът изрази опасение, че ако се приеме предложението на ГЕРБ, депутати могат да бъдат задържани безпричинно. Не бива заради бълхата да горим юргана, подчерта Георгиев.

От наша гледна точка имунитетът на народните представители трябва да бъде свързана със задълженията и отговорностите им, коментира депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов. В последните години сме били свидетели на поведение на народни представители, излагащи институцията. В случая не става дума само за Сидеров, а за поведението на народните представители и занапред. Това е пътят в една нормална европейска държава, няма от какво да се притесняваме, добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини