Тръгват ревизии на бивши кметове

  • 07 ноември 2011 06:21

  • 1726
  • 0
Тръгват ревизии на бивши кметове
© Булфото

Ревизия на разходите през предишния мандат предстои в повечето големи областни градове, в които има нови управници. Работата на половината от досегашните районни кметове в София също ще бъде ревизирана, стана ясно от интервю на избраната отново за градоначалник на столицата Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска пред БНР.

Тя съобщи, че въпросните 12  райкметове ще бъдат сменени, тъй като има недоволство от работата им. Следващата седмица пък списъкът с предложенията за техни наследници щял да бъде предложен за гласуване от общинския съвет, пише "Монитор".

Ще искам от районните кметове много, много строга финансова дисциплина, както и увеличаване на приходите чрез провеждане на конкурси за преместваемите обекти, чрез контрол върху използването на общинската собственост, допълни столичният градоначалник. Тя щяла да запази голяма част от екипа си.

„Това са хората, които работиха през този месец и половина, когато аз не бях в общината и не позволиха на нито един проект да се забави или пък да не започне“, аргументира се Фандъкова и посочи имената на заместничките си Мария Бояджийска, Ирина Савина, секретаря на общината Ралица Стоянова, главния архитект Петър Диков, както и Дончо Барбалов, когото е поканила също в екипа си. Засега било ясно още, че кметът ще поеме ресор образование и култура, а сигурността ще се разпредели между другите заместници.

Новият кмет на Пловдив Иван Тотев вече даде заявка, че ще направи пълен одит на работата на предшественика си Славчо Атанасов. Вчера пък стана ясно, че докато той е бил в едномесечна кампания, временно управляващият общината Александър Долев е подписал над 20 договора.Става дума за контракти за оборудване на детски ясли, куриерски услуги за общината, наемане на външни експерти по проект, строителен надзор за спирките.

„Да, такива договори са подписани. Става дума за външни процедури, които са били в порядъка на два-три месеца и сега е наближил крайният срок за сключването им”, коментира Долев пред местния в. „Марица”.Ревизия обеща и новият управник на Стара Загора Живко Тодоров. Одитът ще е за 8 години назад. Проверка на Сметната палата и Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол на досегашната дейност на общинската администрация ще поиска също и новият кмет на Русе Пламен Стоилов.

Междувременно новоизбраният управник на Горна Оряховица Добромир Добрев обяви, че ревизията му ще бъде с акцент върху обществените поръчки. Предшественикът му Йордан Михтиев бе критикуван за едностраното прекратяване на договора с фирмата, поддържаща уличното осветление в общината, за смяната на сметопочистващото дружество, като и за някои приватизационни сделки, извършени според мнозина от общинарите под масата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини