Бъчварова: Целим по-добра координация на дейностите по превенция на престъпността

  • 20 октомври 2015 20:08

  • 1477
  • 4
Бъчварова: Целим по-добра координация на дейностите по превенция на престъпността
© Булфото

Днес се проведе заседание на Националния съвет по превенция на престъпността, председателстван от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св..

Превенцията изисква сътрудничество и по-добра координация на всички държавни структури на централно и местно ниво, както и с гражданското общество и бизнеса, подчерта днес вицепремиерът.

По време на заседанието, което се проведе в Министерския съвет, участваха заместник-министри и експерти на министерствата, както и представители на Националното сдружение на общините /НСОРБ/, на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и на Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/.

Членовете на Съвета одобриха дефинираните цели на работа за следващите две години, на база доклад на ГД „Национална полиция“ – МВР относно проблемите, свързани с престъпността, както и на анализите на другите министерства и на НСОРБ.

Целите включват намаляване на насилието сред децата и младежите, организиране на свободното им време и ограничаване употребата на алкохол и наркотични вещества, превантивни мерки срещу измамите и посегателствата над възрастни и самотноживеещи хора в малките и отдалечените населени места, ограничаване извършването на престъпления против собствеността и кражбите на селскостопанска продукция, превантивни мерки срещу незаконната сеч и свързаната с нея търговия; засилване на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените организации, бизнеса и гражданите за осъществяване на дейностите по превенция на престъпността.

До края на годината ще бъде одобрен и планът за постигане на очертаните цели по превенция на престъпността в период 2016 – 2018 година. Основен фокус на работата на Съвета е превенцията на конвенционалната престъпност.

Вицепремиерът даде задача на министерствата да изготвят до средата на ноември предложения за конкретни мерки и дейности, съобразно техните компетентности, за да бъдат постигнати тези цели. За по-ефективна превенция на местно ниво, ще бъде подобрена работата на съществуващите Местни комисии за обществен ред и сигурност. Те ще играят ролята на ключов координационен механизъм за прилагане на политиките по превенция на местно ниво. В тези комисии са представени териториалните звена на различни държавни институции.

Участие в тях имат и неправителствени организации и сдружения. Те са най-близко до местните граждани и специфичните проблеми на престъпността по места, но досега са работели като неформални структури без определена рамка. Затова членовете на Съвета днес се обединиха около необходимостта от правната регламентация на работата на тези комисии. Засилването им като инструмент за ефективна координация по превенцията ще спомогне за решаването на конкретните проблеми с престъпността на местно ниво.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1477 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
митко

2015.10.21 | 17:48

3
тя не е в час
FM

2015.10.21 | 17:49

4
Само тя ли.

2015.10.21 | 07:06

2
АРТИСТКА............
Националeн съвет по превенция на престъпността

2015.10.21 | 07:06

1
Kоординация на организацията сe осъществява чрез организация на координацията ... Kолко пари взимат за тия али-бали?

Добави коментар

Водещи новини