Шефът на ОЛАФ: Борбата с корупцията не е непременно български проблем

  • 19 октомври 2015 12:06

  • 974
  • 0
Шефът на ОЛАФ: Борбата с корупцията не е непременно български проблем
© Министерски съвет

Борбата с корупцията не е непременно български проблем - това е общ въпрос. Това каза генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво на тема "Институциите срещу корупцията. Добрите практики на ОЛАФ".

"Не съм тук, за да ви давам рецепта. Проблемът е разпространен и в европейските институции. Ако погледнете нивото на доверие на гражданите, когато стане въпрос за корупция сред националните органи, наистина е притеснително. Наблюдаваме доста тревожни данни. Това не е непременно български проблем, не искам да го омаловажавам. Лесно е да се каже, че прехвърлянето на добри практики е доста важно, защото това не е български въпрос. Това е общ въпрос", обясни Кеслер.

"Не споменах Украйна, защото е извън ЕС, но също е доста важна като тема за ЕС. Въпросът за корупцията и борбата с нея е решаващ фактор за това дали дадено правителство и власт се справя добре", допълни Кеслер. Според него, всичко опира до корупцията и борбата с нея. "Самият феномен корупция подрива авторитета на институциите. Само борбата с корупцията сама по себе си не решава проблема. Ако спечелите доверието, това е част от работата, но само с това, няма да се реши проблемът и ситуацията ще продължи да бъде същата. Не сте сами. Създаването на контакти може да ви помогне да се учите от грешките на другите и да обменяте различни практики", посочи Кеслер.

"Ние италианците действаме като реакция в отговор на събитията, когато те са достигнали своя пик. Наистина имаме най-добрата мафия, но и най-добрата антимафиотска структура. Имаме нужда от антикорупционна стратегия, която е цялостна и интегрирана. Антикорупционната стратегия има нужда от три елемента. Няма печеливша антикорупционна стратегия, ако не разглеждате тези 3 компонента - предотвратяване, откриване и санкции", каза още Джовани Кеслер, цитиран от "Фокус".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
974 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини