Теменужка Петкова: До края на ноември НЕК трябва да се разплати с двете американски централи

  • 15 октомври 2015 13:05

  • 2291
  • 1
Теменужка Петкова: До края на ноември НЕК трябва да се разплати с двете американски централи
© Булфото

Финансовото състояние в сектор „Енергетика” трупа проблеми с години. Мерките, които правителството предприема са насочени изцяло към това да бъде преодолян финансовият дисбаланс в системата. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, предаде репортер на Новини.бг.

Затова, че НЕК е единствен купувач и обществен доставчик, има законови ангажименти, които са определени по закон и в рамките на дългосрочните договори, така че да изкупува енергията на по-високи цени и да я продава на по-ниски, посочи Петкова и подчерта, че това води до дефицит в системата и нарушава възможността за разплащане на задълженията в рамките на цялата система.

Министър Петкова уточни, че двете американски централи дължат близо 350 млн. на мините, в същото време "Брикел" им дължи 50 млн., а ТЕЦ 2 дължи близо 60 млн. „Това, което ще се случи със заема, който БЕХ ще изтегли, ще помогне в системата да влезе свеж ресурс и тези 350 млн. лв. да могат да отидат в мините, да позволяват да изпълнят инвестиционната си програма, да се изплатят с доставчици".

"Взели сме всички мерки, за да не стига до финансови затруднения в мините”, коментира тя. „Енергийната система е подсигурена”, увери Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

„Направили сме пълен анализ и енергийната система и баланс, и риск за енергийната система-няма. Всички мерки са предприети”, добави Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по. „30 ноември е срокът, когато НЕК трябва да се разплати с двете американски централи и се надявам да го спазим. Надявам се банките да дадат добри оферти, които да позволят системата да функционира нормално”, каза още Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2291 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.16 | 08:40

1
Защо не разваляте срамните догори ма , п,утко рошава ! Болисов каза , че го било срам да ги чете , а ние бедняците плащаме луди пари заради него ! За затвор сте !

Добави коментар

Водещи новини