България е фактор на стабилност на Балканите, обяви Плевнелиев

  • 07 октомври 2015 11:45

  • 1435
  • 6
България е фактор на стабилност на Балканите, обяви Плевнелиев
© Булфото

България е фактор на стабилност на Балканите и провеждаме активна политика за подпомагане на развитието и за задълбочаване на интеграцията на страните от региона. Бъдещето е на регионите и търговско-икономическите отношения между страните на Балканите са ключови за България.

Това заяви държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който даде начало на съвместен българско-албански бизнес форум в столицата, заедно с президента на Албания Буяр Нишани.

Президентът Плевнелиев обяви, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. България ще работи за това Балканите да бъдат във фокуса на европейската политика. „Стратегическата ни цел е да подпомогнем икономическия напредък и политическата стабилност. До 2020 г. ЕК ще инвестира над 50 млрд. евро в региона за модернизация, за разширяване на трансграничното сътрудничество и за инфраструктурни проекти. Те обаче могат да се случат само когато работим заедно“, подчерта държавният глава, като посочи съвместната работа по проекти като Трансевропейския транспортен Коридор 8, съобщават от Дондуков 2.

Президентът припомни твърдата подкрепа на България за интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз и в Единния европейски пазар. „Работим за укрепване на доверието, за стабилността и сигурността, които са ключови фактори за доверието на бизнеса“, каза държавният глава.

Пред представителите на бизнеса от България и Албания Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното посочи страната ни като пример за коректно и ефективно усвояване на европейските фондове. „Имаме много по-добри показатели на усвояване на средствата от ЕС от всяка друга държава от региона и очакваме над 95 на сто да бъдат усвоени, с минимален процент на грешките“, посочи президентът.

В процес на изграждане са 300 км магистрали, 60 нови пречиствателни станции, редица проекти в подкрепа на малките и средните предприятия, Столичното метро с 36 нови станции за около 1 млрд. евро.
„България натрупа много опит, показва коректност и ефективност по отношение на европейската солидарност и искаме тя да бъде отключена и за приятелска Албания“, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

България и Албания си сътрудничат в редица стратегически направления, сред които инфраструктурата и сектор „Енергетика“, допълни държавният глава. Президентът изтъкна българския опит при реализацията на енергийни проекти и покани албанската страна да се възползва от експертния потенциал на България, особено в областта на възобновяемите енергийни източници.

Държавният глава открои също така потенциала за сътрудничество в областта на фармацията, земеделието и производството на храни, строителството, телекомуникациите, финансовия сектор, туризма.
„Ще насърчим българските компании да мислят и да действат регионално“, заяви президентът.

Търговско-икономическият обмен обаче е далеч от своя потенциал и възлиза на едва около 80 млн. евро“, каза още Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред представителите на бизнеса.

От своя страна президентът на Албания Буяр Нишани подчерта отличните политически отношения между България и Албания, които нямат открити въпроси след 100 години история на двустранните дипломатически отношения. Президентът Нишани посочи обаче, че търговско-икономическото сътрудничество не отговаря на равнището на политическите отношения.
„Трябва да погледнем отговорно на двустранните ни търговско-икономически отношения и да използваме по-пълноценно възможностите за сътрудничество“, подчерта албанският държавен глава.

България винаги е била традиционен партньор на Албания по отношение на търговското сътрудничество, преките инвестиции и участието в съвместни регионални инициативи, посочи Буяр Нишани и допълни необходимостта институциите на двете страни да работят заедно за подобряване на инвестиционната среда и за насърчаване на контактите между бизнеса.

Повече от 60 български фирми работят на албанския пазар, голям е потенциалът за нови български инвестиции, каза още президентът Нишани и покани бизнеса от България да бъде активен.

Буяр Нишани изрази надежда, че процесът на разширяване на ЕС ще продължи. „Албания е изцяло ангажирана да изпълни всички критерии за социално-икономическо и обществено развитие и с гарантиране на стабилността на демократичните институции“, заяви албанският президент пред участниците в бизнес форума.

Последвайте канала на

1435 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.10.11 | 16:29

6
Абсолютно нищо не се прави в България ;изобщо не им се връзвайте на докладите дори напротив от ''буксуване ''преминахме на режим ''затъване ''
k

2015.10.11 | 16:29

5
Тоя човек на кой свят живей
П.Стефанов

2015.10.11 | 16:29

4
По голяма глупост не бях чувал.Че е остров,остров е,но остров на бедността и престъпноста.
XXL

2015.10.11 | 16:29

3
ЕДИНСТВЕНИЯТ СТАБИЛЕН ФАКТОР ТОВА Е КОРУПЦИЯТА БЕЗНАКАЗАНОСТА И БЕДНОСТА

2015.10.08 | 15:35

2
Mr. B e a n!!!!!!

2015.10.07 | 16:57

1
Имаше един цветан василев - помните ли?

Добави коментар

Водещи новини