Депутатите приеха на второ четене Закона за военното разузнаване, Йордан Бакалов сдава поста

  • 01 октомври 2015 15:46

  • 1914
  • 0
Депутатите приеха на второ четене Закона за военното разузнаване, Йордан Бакалов сдава поста
© Булфото (архив)

Директор на служба "Военна информация" може да бъде единствено военнослужещ на действителна военна служба.

Това решиха депутатите при окончателното гласуване на текстове от Закона за военното разузнаване. Предложението беше на Таско Ерменков от БСП-Лява България, като на първо четене проектът даваше възможност ръководителят на службата да е и цивилен служител. Това означава, че настоящият на военното разузнаване Йордан Бакалов ще трябва да напусне поста си, който зае преди малко повече от четири месеца. Законът влиза в сила от 1 ноември.

Директорът на "Военна информация" ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Депутатите определиха мандатът му да е 5 години с опция за еднократно удължаване с още пет.

Дейността на директора на Службата се подпомага от заместник-директори. Сред изискванията към ръководството е задължителен стаж от 10 години в сферата на националната сигурност или въоръжените сили, да имат достъп до секретна информация с ниво "Строго секретно", да не членуват в политическа сила, да са с магистърска степен, с българско гражданство.

Службата е на пряко подчинение на министъра на отбраната. Законодателят определи ръководството на военното разузнаване да се осъществява от министър-председателя, министъра на отбраната и началника на отбраната.

Последвайте канала на

БТА
1914 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини