Плевнелиев: Не може един диктатор да бъде част от решението за Сирия

  • 29 септември 2015 19:01

  • 5144
  • 82
Плевнелиев: Не може един диктатор да бъде част от решението за Сирия
© Gettyimages/Gulliver

„Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от едно устойчиво и работещо решение за Сирия. Приветстваме диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска“.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред български медии в Ню Йорк преди началото на Срещата на върха по противодействие на ИДИЛ, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият.

Държавният глава посочи, че след вчерашната среща САЩ-Русия, разногласията остават.

„И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение. Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток“, коментира президентът Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

„Най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден. Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си. Това може да бъде само началото. Огромни са предизвикателствата. Трябва да си кажем, че това, което виждаме, е трагедия. Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена, веднага, и световната общност трябва да се събуди. Точното място за взимане на решение е Съветът за сигурност, ООН. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза много ясно, че ще даде всичко от себе си в търсенето на дългосрочно решение. За съжаление, по този въпрос САЩ и Русия не могат да се сближат, очакваме по-активна роля на ЕС и на други държави. Крайно време е светът да покаже своята възможност, своето желание да решава кризи, а не да ги задълбочава“, заяви държавният глава.

Програмата на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното продължава със среща на лидерите на Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони.

Последвайте канала на

5144 82

Свързани новини

Коментари 82

Добави коментар
комсомолски педераст

2015.11.17 | 22:07

82
Кой си ти бе-плюнко !
someone

2015.11.17 | 22:07

81
скрий се веднъж завинаги ти си срам за България! Ти и цялата група "евроалтантици" начело с Моньо Паси дето ни продавате и унижавате като нация пред света.
Думба-лумба шикалка

2015.11.17 | 22:07

80
Президентчето пак се е обадило като на барабана малката пръчка.
Нищо чудно

2015.11.17 | 22:07

79
Хората изпратили на Срещата държавните си глави ние изпратихме държавния гъ з и после - недоволни!

2015.11.17 | 22:07

78
Плевньо ти как разбра че Асад е Диктатор? той е избран със законни избори в Сирия и е спечелил най много гласове що да не кажем примерно че ти си Диктарор като Президент и трябва незабавно да бъдете избити ти и цялато ти семейство? кажи къде е разликата?

2015.11.17 | 22:07

77
Не може един Диктатор като Росен Плевнелиев да изказва мнение от името на цяла България ! Трябва незабавно Диктатора Плевнелиев да бъде свален от власт

2015.11.17 | 22:07

76
Я търчи в Ирландия да пасеш овцете бе простак !
Лили ПУТ

2015.11.17 | 22:07

75
Този комунистически сайт е много интересен. Има петима фенове на джуджето дето пишат под всяка новина. То джуджето има тия фенове петимата, циганите и няколко бабички. В международен план го подкрепят Гватемала и Свазиленд. А не правят сметка, че българите избягаха от такива като тях. И къде избягаха? В Путинистан може би? Даже и циганите знаят, че в ЕС и САЩ даже социалните помощи са по-високи от заплатите в Путинистан. Във всеки голям американски град има руски квартал и хората си живеят добре и не щат и да знаят, че го има джуджето.
Тундра

2015.11.17 | 22:06

74
Бягайте на опашка за банани, руски подлоги.
Другари

2015.11.17 | 22:06

73
Ние сега сме страната на лошите, другари. А сме забравили, че добрите избиха 20 млн. собствени граждани в лагерите на ГУЛАГ, 10 млн. украинци в гладомора /ако знаете въобще за какво става дума/. В тези 10 млн. около 100 000 са етнически българи. А най-последно си спомням една блестяща антитерористична операция в БЕСЛАН, дето загинаха над 300 деца.

Добави коментар

Водещи новини