НС одобри процедурните правила за избор на председател и членове на Фискалния съвет

  • 23 септември 2015 14:20

  • 1120
  • 0
НС одобри процедурните правила за избор на председател и членове на Фискалния съвет
©

Депутатите приеха процедурните правила за прилагане на кандидатите за председател и четирима членове на Фискалния съвет.

Предстои представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от НС. Предложенията ще се правят от парламентарни групи или от народни представители в 7-дневен срок от приемането на процедурните правила от НС. Изслушването ще се провежда в открито заседание на Комисията по бюджет и финанси, което ще се излъчва в реално време в интернет.

Кандидатите ще се представят от вносителите на предложенията по азбучен ред до две минути. Самите кандидати до 10 минути ще информират членовете на бюджетна комисия за концепцията си за дейността на Фискалния съвет. След изчерпване на зададените въпроси към съответния кандидат от всички народни представители, кандидатът отговаря до 10 минути. В пленарна зала всеки кандидат се представя от вносителите до две минути, предвиждат се и изказвания. Гласуването ще бъде явно.

При условие, че има няколко кандидата за една длъжност, гласуването ще бъде по азбучен ред. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Фискалният съвет ще има функцията на независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление и има за цел независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси; повишаване качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози чрез извършване на безпристрастна оценка, основана на обективни критерии; повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната. Фискалният съвет наблюдава спазването на числовите фискални правила, определени в Закона за публичните финанси, които се отнасят за Сектор „Държавно управление“ и за Консолидираната фискална програма. Той ще изготвя и мотивирано становище и препоръки относно пролетната и есенната макроикономически прогнози на министъра на финансите в срок до десет дни от публикуването им на интернет страницата на Министерството на финансите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1120 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини