Червените не подкрепят Фонд „Социална закрила”

  • 26 май 2011 09:57

  • 1007
  • 1
Червените не подкрепят  Фонд „Социална закрила”
©

Парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи промените, предложени в Закона за социалното подпомагане, с който се създава Фонд „Социална закрила” на мястото на досега съществуващия фонд „Социално подпомагане”. Това каза при обсъждането на законопроекта народния представител от БСП Емилия Масларова.

Според Масларова това е закон без всякакво съдържание, а само с опаковка. По думите й единственото, което се променя е името на фонда. Този фонд съществува от 1998 година и изпълнява и досега функции за подпомагане на социално слаби и възрастни хора.

„Няма никаква промяна в съдържанието, в неговата сърцевина и неговата насоченост към различните социални групи”, посочи Масларова. Тя каза, че сега освен изпълнителен директор във фонда ще има управителен съвет, който ще се избира за срок от пет години.

По думите на Масларова под въпрос остава представителството на неправителствените организации и общините като партньори в управителния съвет на фонда, както и начинът на неговото избиране, няма разписани средствата, които ще получава.

„Ние предвиждаме още набъбване на администрацията, за която ние говорихме, че трябва да се оптимизира. Този законопроект е да уреди едни пет човека, които да бъдат с мандат пет години и по същество няма да реши проблемите на социално слабите хора”, заяви бившият социален министър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1007 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сдружение за закрила на инвалиди

2012.02.24 | 10:56

1
Неправителствените организации не само, че нямат достъп до решенията на Фонда, те са репресирани от този Фонд, когато той "свърши парите". Администрацията е надута като разход. При нас в НПО един счетоводител на 200 лв заплата движи сметките на 3 организации и това му отнема 5 работни дни в месеца. В онзи Фонд има две (едната дори трудно съобразява и непрекъснато греши) счетоводителки на заплата 800-900 лева. Макар тези форуми никой да не ги чете - "Кучето си лае, керванът си върви" - ПИТАМ ДОКОГА ДАНЪКОПЛАТЕЦЪТ ЩЕ ХРАНТУТИ ТАКИВА СТРУКТУРИ УМИРАЙКИ ОТ ГЛАД: та изпълнителен директор, та двама счетоводители, та експерти ли не щеш. При нас в НПО управителните съвети са на доброволен прицип, нека и там да е така. Да имат граждански морал с едната заплата (където иначе си работят) да живеят, а вместо да им плащат още една, че и повече по разни фондове - пак от данъкоплатеца - да превеждат СЪЩИТЕ ПАРИ ВЪВ ФОНДОВЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЧИЦА НАПРИМЕР. Да, ама не... Кой го е грижа?

Добави коментар

Водещи новини