Нямаше никакво основание антикорупционният закон да не бъде гласуван, подхвана пак Кунева

  • 12 септември 2015 11:55

  • 2287
  • 23
Нямаше никакво основание антикорупционният закон да не бъде гласуван, подхвана пак Кунева
© Булфото

За пореден път стана ясно, че не е имало никакво основание антикорупционният закон да не бъде гласуван на първо четене.

Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, която е на посещение във Велико Търново.

По думите й народните представители са били срещу анонимните и неподписаните сигнали.

„Аз лично не виждам защо в България да няма неподписан сигнал, ако разбира се този сигнал дава достатъчни основания да се започне проверка. Нищо повече, само проверка. Защото ние трябва да си отговорим на въпроса: кое е по-добре - един човек, който не е извършил нищо лошо, да бъде проверен, или някой, който е извършил нещо лошо, да бъде изпуснат. Това е голям въпрос, който стои пред всяка проверка. В края на краищата органите на изпълнителната власт са тези, които правят десетки проверки. КАТ спира и министри, и председатели на парламентарни групи, и народни представители, а КАТ е изпълнителна власт. То е част от МВР. По същия начин е и НАП. Започнем ли да делим органите на това от кой да бъдат зависими, означава, че не сме създали независими органи. Ако има опасение, ще продължим да обсъждаме, че органът ще бъде по някакъв начин поставен в зависимост. Нека направим всичко възможно, за да гарантираме тази независимост, независимо кой предлага органът”, заяви Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22, цитирана от Фокус.

Другата тема, обсъждана от депутатите вчера, бе дали този орган да се назначава от Народното събрание, или да се назначава от Министерски съвет.

„За тези, които не са прочетели докрай, мога да кажа, че аз съм предвидила в проекта, който представих и който беше одобрен на Министерски съвет, Министерски съвет да предлага, а президентът да одобрява. Защо? Защото президентът, както и Народното събрание, са избирани пряко от целия народ. Тоест тази предпазна мярка е факт. Освен това идеята, че този орган ще бъде зависим от Народното събрание или зависим от Министерски съвет, на мен ми е дълбоко чужда. Аз искам да направим независим орган и оттук нататък трябва да вървим към много сериозни гаранции към неговата независимост, за да няма и сянка от съмнение, независимо кой ще потвърди избора, дали президентът, или Народното събрание”, допълни тя.

Кунева подчерта, че според сега действащия закон Народното събрание избира комисията за антикорупция.
„Това е положението в момента. Ако искат да не се променя, нека го кажат по този начин”, заяви вицепремиерът.

Тя посочи, че заради отказа от гласуване на проекта на закона за антикорупция, сега държавата ни ще загуби няколко месеца, което според нея не е добре.
„Аз ще предложа законопроекта при първия възможен момент – през декември. Тези три месеца са определени по Конституция и няма как да се промени този факт. А от тук нататък колко време ще отнеме, за да бъде гласуван в Парламента, това не мога да предскажа. Законът мина през четири парламентарни комисии с потвърждение, с „да”, а в Пленарна зала се случи това, което всички видяхме. Тоест усилията от страна на екипа са факт. Можем да продължим да говорим. Аз обиколих всички парламентарни групи. Наистина този закон ни трябва”, заяви Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

Вицепремиерът обаче увери, че няма разколебаване в коалицията по въпроса за антикорупционния закон.
Не се чувствам „бламирана”, а по скоро силно подкрепена, подчерта Кунева.

„Ясно е, че се правят в различна степен отстъпки. Някой биват наречени исторически компромис, но все пак има едно ниво, до което трябва да е ясно, че от там нататък е минат санитарният минимум. Аз съм доволна, че този закон беше много твърдо подкрепен от РБ и от ГЕРБ. Това в крайна сметка е наистина управляващата коалиция, с всички отговорности, които произтичат от това”, заяви Кунева.

По думите й този закон трябва да е законът на Народното събрание. „Аз нямам нищо против да аплодирам техните усилия, да го направят още по-строг, още по-амбициозен, но те решиха иначе. Всъщност идеята им да се адресират бележките преди първото четене означава да слеем първо и второ четене и да обезсилим парламента да бъде активен между първо и второ четене и депутатите да работят по този законопроект. Няма законопроект в моментна, който да е разпределен в четири парламентарни комисии. Това е наистина безпрецедентно. Тоест възможност за творческа работа има”, заяви Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22.

По думите й законопроектът за антикорупция е от изключително значение за България.

Последвайте канала на

2287 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар

2015.09.14 | 08:35

23
ало медиите що дразните читателите с тая алчна парантия
мoдepaтop

2015.09.14 | 08:27

13
Коя? Волен Сидеров ли?
naco

2015.09.14 | 08:35

22
Имаше,имаше другарко Кунева,и това Сте Вие! На Вас НИКОЙ не Ви ВЯРВА!

2015.09.14 | 08:35

21
тази я издирва охраната на карлуково

2015.09.14 | 08:27

20
Вещице срината, пази си гърбината!

2015.09.14 | 08:27

19
Добре ве вие дори и да го гласувате и приемете какво следва ? Да се самозаключите ли ?

2015.09.13 | 19:10

11
Те и да си го гласуват, те си имат имунитет.За това закона е безсмислен!За да има ефект,ще се свали имунитета им незабавно,така както народа няма имунитет от техните закони!

2015.09.13 | 09:37

4
ne, тя си го е казала жената "нищо повече, само проверка", в нашата държава нещо друго да се е случило, констатираме проблем и толкова, виновни няма
ГОСТ

2015.09.14 | 08:27

17
що не тръгне със мигрантите мои и да я огрее

2015.09.14 | 08:27

18
Правилно.Мао Цзе-дун е казал:Слънцето грее за всички!Даже и за посочената мигрантка!

2015.09.14 | 08:27

16
и тая станала закони да приема .....първо вие крадците и мафиотите трябва да влезете в затвора .....или някой да ви тегли куршума .....долна твар....
С. Милушев

2015.09.14 | 08:27

14
Добър ден другари атакисти! 1% :) нали си знаете! дасвидание от мен!

2015.09.14 | 08:27

15
Здрасти Круме,как е дупето,оправили са го мургавите,гледам сияеш цял:))))
Сова

2015.09.13 | 19:11

12
Няма ли кой да затвори лъжливата уста на тази гнусна пачавра. Не спря да говори безсмислени глупости години наред и арогантно да се държи като единствен носител на справедливостта. За такива като нея е поговорката: "Не ме слушай какво говоря, а гледай какво правя"

2015.09.13 | 17:44

10
НЕКАДЪРНА

Добави коментар

Водещи новини