Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия, реши НС

  • 03 септември 2015 15:28

  • 2246
  • 8
Частните детски градини и училища ще получават държавна субсидия, реши НС
© Novini.bg

Парламентът прие на второ четене текстове от Законопроекта за предучилищното и училищното образование, според които частните детски градини и училища може да получават държавна субсидия за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование на децата и учениците.

За получаване на субсидията частните детски градини и училища ще трябва да заявят желание. Въвежда се задължението частните детски градини и училища, които са включени в системата на държавното финансиране, да осигурят възможност 20 на сто от приеманите в тях деца и ученици, в това число с изявени дарби или със специални образователни потребности, да се обучават без заплащане на дейностите, финансирани от държавата.

В знак на протест срещу приетата промяна депутатите от "БСП лява България" напуснаха пленарната зала. В рамките на дебатите против новата норма се обявиха и народните представители от АБВ, както и някои депутати от Патриотичния фронт. В подкрепа на промяната се обявиха от ГЕРБ и Реформаторския блок. За кого правите този закон - за тези, които вече имат, попита Янаки Стоилов от БСП. Според него промяната е дълбока антисоциална мярка.

Мариана Тодорова от АБВ заяви, че от групата подкрепят философията и духа на закона, но не са съгласни държавата да финансира частните училища. Според нея отлив на ученици от държавните училища ще се отрази на качеството на образование в държавните училища, базата ще се влоши, ще намалеят приходите за ремонт и административни разходи.

Милен Михов от Патриотичния фронт заяви, че ако всички частни детски градини и училища решат да се възползват от държавната субсидия, ще са необходими 15-20 милиона лева.

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че необходимата сума е по-малка - около 13 милиона лева. Бойка Маринска от Реформаторския блок отбеляза, че промяната е модерно разбиране за осъществяване на правото на образование.

Спорове в пленарната зала предизвика и заглавието на законопроекта. От БСП настояваха вместо образование да се използва думата просвета. С приетите текстове остава правилото задължителното предучилищно образование да започва от 5-годишна възраст.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2246 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.09.04 | 10:14

7
същото както с частните болници иНЗОК сега ще почне едно крадене и за државните няма да има .Как държавата ще финасира частни фирми

2015.09.04 | 10:13

6
Как са гласували от дпс?
Lyubo Angelov Член на АТАКА

2015.09.04 | 09:13

1
ДПС галсуваха заедно със ПП АТАКА
ЧИЧО

2015.09.04 | 10:13

5
ГЛУПАВИ ДРАСКАЧИ Е ТАКЪВ НИ Е НАРОДА А ГЛУПАВ НАРОД ЛИСНО СЕ МАНИПУЛИРА И УПРАВЛЯВА

2015.09.04 | 10:12

3
частните училища да бъдат финансирани ЗАЩО като всеки родител от там си плаща за детето защо държавата трябва да финансира чужди бизнеси поредните мафиотски сделки тлъсти комисионни от комплексирани озлобени педерасчета в тоя парламент

2015.09.04 | 10:12

4
Тънкия момент е, че за да получат субсидията, тези у-ща трябва да приемат 20% надарени деца безплатно. Хайде сега се сети, чии ще са тези деца. Те просто гласуват държавата да плаща за ''надарените им деца'' , защото не им се плаща!

2015.09.04 | 10:11

2
Защо държавата трябва да финансира частните училища? След като родителя е преценил, че може да си позволи такъв тип образование, значи може да издържа детето си, ако не има държавни и общински училища.
Рони

2015.09.04 | 18:59

8
Това е поредната кретенска измислица от Герб и некадърното им правителство! Колкото ни е бедна държавата и колкото ни закъсва образованието, те съвсем го довършват...

Добави коментар

Водещи новини