България сред слабаците в борбата с трансграничната корупция

  • 21 август 2015 06:22

  • 1593
  • 4
България сред слабаците в борбата с трансграничната корупция
© Novini.bg

България е сред 20-те държави, които правят малко или почти не прилагат Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки. Това сочат данните от доклад на асоциация "Прозрачност без граници" за 2015 г., който бе обявен вчера в централата на организацията в Берлин.

В групата на България са още Япония, Русия, Испания, Белгия, Мексико, Бразилия, Ирландия, Полша, Турция, Дания, Чехия, Люксембург, Аржентина, Чили, Израел, Словакия, Колумбия, Словения и Естония. Тези 20 държави генерират 20.5% от световния износ. Препоръки към България са да подсили капацитета на институциите в съдебната система и да подобри сътрудничеството между различните агенции. Трябва да се подобри също обучението на разследващите и прокурорите в сферата на трансграничната корупция.

"Прозрачност без граници" очаква приемане и прилагане на законите, свързани с мерки срещу подкупването на чуждестранни длъжностни лица, които отлежават в парламента. Освен това държавата ни трябва да изработи система от санкции за компаниите, чиито дъщерни или смесени дружества с централи извън страната предлагат рушвети на чуждестранни длъжностни лица. Организацията препоръчва и регулации, които да защитават хората, изобличаващи случаи на корупция, пише "Сега".

Докладът на "Прозрачност без граници" се приема за независима оценка на прилагането на Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя е подписана само от 41 държави, но те правят около две трети от световния износ и близо 90% от общите директни чуждестранни инвестиции. Документът предвижда активно преследване на компании и фирми, които подкупват чуждестранни длъжностни лица. "Бездействието на тези държави е нарушение на задълженията им по силата на конвенцията", пише в текста. И се подчертава, че трансграничната корупция има огромни отрицателни последици за населението в засегнатите страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1593 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
меци

2015.09.02 | 16:57

4
Тъпо заглавие -това е държавната игра на мафията.
Легион на Пеласгите

2015.09.02 | 16:56

3
Българите основаха Киевска Русия. Българите спасиха Русия и отблъснаха нашествията на хазари, хуни, татаро-монголи. За награда Русия удари в гръб Волжка България и изби милиони българи. Тези, които се спасиха след обсадата на Казан, бяха обявени от Империята на злото за татари... Вън от българските земи, руски изроди и българо-убийци! Вън от братските Украйна и Молдова, където и днес живеят наши братя-българи.Да живее Майка-България, родината на Пеласгите и Траките!

2015.09.02 | 16:56

2
С Борисов и Плевнелиев начело , България винаги ще води класацията на слабаците , на бедните , корумпираните и крадливи държави ! ДОЛУ и вън от властта !
САМО ПЕДАЛА воленуглу БОКЛУКА ИЗБЯГА ОТ КАЗАРМАТА

2015.09.02 | 16:56

1
ЗАЩО ВЕ МАМКА ТИ ДА ЕВА ПЕДЕРАСКА ??????????????????????

Добави коментар

Водещи новини