Удължиха срока за проверката на банковия надзор от Сметната палата (видео)

  • 16 юли 2015 16:24

  • 1279
  • 0
Удължиха срока за проверката на банковия надзор от Сметната палата (видео)
©

Сметната палата ще има още два месеца, за да провери управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ). Това решиха депутатите от Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание, предаде репортер на Новини.бг.

Припомняме, че проверката беше възложена от депутатите през април и трябваше да приключи до 30 август. Сметната палата трябваше да внесе доклада си за разглеждане от комисията.

„Одитът е на етап изпълнение, извършват се проверки как се изпълняват нормативните наредби“, коментира председателят на институцията Цветан Цветков.

Цветков обясни, че е приключил първият етап – планирането на проверката, който е отнел много време. Той допълни, че проверката се извършва основно за вътрешната уредба на централната банка за осъществяване на надзорни инспекции и доколко те са съвместими с международните практики.

„Имахме трудности при предоставянето на информация по време на одита, тъй като Законът за кредитните институции беше изключил Сметната палата от институциите, които предоставят достъп до секретни документи“, каза Цветков. „По време на одита се налагаше да присъстват служители от „Банков надзор“, тяхното време беше ограничено, а имаше и проблем с организацията на документооборота“, коментира председателят на институцията.

Цветков коментира, че одитът протича нормално. Той подчерта, че след като са били направени законодателни промени, Сметната палата вече също има достъп до професионалната тайна и това няма да я затрудни при одита на банковия надзор.

Георги Търновалийски от БСП поиска от Цветков да гарантира, че тези два допълнителни месеца ще са достатъчни, тъй като очакванията към доклада са големи.

"Докладът ще бъде готов на 30 октомври", увери председателят на институцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини