Президентът на Черна гора: България ни дава храброст

  • 09 юли 2015 13:46

  • 1614
  • 2
Президентът на Черна гора: България ни дава храброст
© Президентство

Държавният глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното се срещна с президента на Черна гора Филип Вуянович, който е на официално посещение в България, предаде репортер на novini.bg.

Основните теми на разговорите между държавните глави Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Филип Вуянович бяха развитието на търговско-икономическите отношения и реализацията на съвместни проекти в областта на енергетиката, промишлеността, туризма, културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев обясни също така, че са обсъждали и предстоящото влизане на Черна гора в НАТО. "Надявам се до края на 2015г. Черна гора да получат официална покана за присъединяване към съюза на НАТО. България е адвокат, тя е голям приятел, тя е един от двигателите за постигане на този позитивен резултат за целия регион. Убедени сме, че членството в НАТО ще даде окуражителен сигнал и ще е пример за останалите страни в Западните Балкани", каза Плевнелиев. Президентът констатира, че стратегически и исторически погледнато Черна гора трябва и заслужава да е член на НАТО, колкото може по-скоро.

"България дава храброст на Черна гора да продължи по пътя си към евроинтеграция и членство в НАТО", похвали ни президентът на Черна.

Нивото на икономическото ни сътрудничество още е под линията на своя максимум, заяви Плевнелиев. От своя страна Филип Вуянович заяви, че има много български компании, които искат да развиват дейност в Черна гора. Той изрази надежда по предстоящи важни туристически и инфраструктурни проекти именно български фирми да участват в търговете.

Държавният ни глава обясни, че с Черна гора имаме обща позиция за необходимостта от изграждането на регионален енергиен пазар, чрез който да се гарантира енергийната сигурност и пазарни цени за всеки.Идеята за енергийна борса в Югоизточна Европа намира много приятели. "Ние вървим стъпка напред пред други страни в региона, ще либерализираме пазара си", поясни той.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1614 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ДПС И ПРОТУРСКАТА хатакларъ ОГРАБИХА КТБ ФАКТ

2015.07.17 | 15:58

2
БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ БРАВО ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЕБ

2015.07.09 | 17:37

1
TCHERNA GORA ODAVNA E RUSKA TERITORIA.TAM JIVEYAT MNOGO POVETCHE RUSNACI OTKOLKOTO YCHERNOGORCI

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини