Симеонов: Няма държавата да връща, ако се прекратят договорите с американските централи

  • 08 юли 2015 20:05

  • 2020
  • 6
Симеонов: Няма държавата да връща, ако се прекратят договорите с американските централи
© Булфото

Уверявам ви, че няма да се стигне до такова връщане. Уверявам ви, че друг ще връща и няма да е държавата. Нека да оставим бъдещето да потвърди или да отхвърли моите думи, но това е убеждението ни.

Това съобщи пред „Фокус” председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 на въпрос дали при прекратяване на дългосрочните договори с американските централи ще има връщане на инвестициите на инвеститорите в Ей и Ес Марица изток 1 и Контур глобал Марица изток 3.

„Това е заложено в математическия механизъм на законопроекта”, добави той.

Симеонов разясни, че вече са входирали законопроекта и се надяват да бъде разгледан на заседание на енергийната комисия утре от 14.00 часа.

„Дано да успеят да се подготвят колегите и ако тръгне заедно с промяната на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, двата закона ще вървят паралелно във всички комисии”, посочи Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт потвърди, че отмяната на договорите ще доведе и до намаляване на цената на електроенергията.
„Като намалиш с 30% стойността, на която изкупуваш енергията, нормално е със същия процент на тези, на които продаваш, но няма да стане веднага. Искам да обърна внимание, че около 3 млрд. и 600 млн. засега е дефицита в НЕК. Първо трябва да се покрие дефицитът в НЕК и тя да се разплати спрямо тези, на които е длъжник. Надявам се след това комбиниране със Закона за ВЕИ и там да наложим ограничения, тогава да можем да зарадваме нашите изтерзани сънародници не само със замразяване, а и с намаляване цената на тока. Реална възможност има”, каза още Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Законопроектът за прекратяване на договорите с "Мариците" недвусмислено урежда прекратяването на договорите в 150-дневен срок. Той е съгласуван и с арбитражния опит, който има в Европа при подобни случаи, отбеляза Симеонов.

„На някой може този срок от пет месеца да му се види дълъг, но не искаме да даваме възможност за обжалване и съдебно оспорване на нашия законопроект. Съобразено е с практика, нормативи и директиви за ограничаване на държавна помощ. Надявам се законопроекта да свърши добра работа за България”, поясни Симеонов.

Той посочи, че в рамките на вчерашния ден е проведена среща с министър-председателя Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и финансовия Владислав Горанов, както и представители на парламентарната група на ГЕРБ.

„По принцип имаме съгласие да се разгледа и приеме такъв законопроект. Естествено, че те трябва да се запознаят с него, нека и техните специалисти да си кажат думата. Уверявам, че законопроектът съдържа доста сериозна материя и е доста добре направен”, каза още Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16.

Последвайте канала на

2020 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.07.09 | 17:42

6
bravo VALERI

2015.07.09 | 17:42

5
XAXA VALERI E KURVA!!!MRUSNA DOLNA SGAN -ZA POSTOVE I PARI !!!!!!KATO PEDALA TIKVA !!
СТЪРШЕЛ

2015.07.09 | 10:21

4
КАКВО ОБЩО ИМА ДЪРЖАВАТА С НАЙ ПЪРГАВАТА ОХРАНИТЕЛНА ФИРМА МУЛТИФОРС А С ЕООД!

2015.07.09 | 10:21

3
Костов ще връща. А и в затвора трябва да полежи за антидържавна политика и прстъпления срещу народа.

2015.07.09 | 10:20

2
Би трябвало да се потърси отговорност от сключилите тези договори а и не само.... И за ВЕИ тата също.... Но има ли воля за това...
гост

2015.07.09 | 10:20

1
Да се прекратят и договорите с ЕРП-тата, и енергетиката да е изцяло под държавен контрол.

Добави коментар

Водещи новини