Парламентът утвърди правила за избор на подуправители на БНБ

  • 08 юли 2015 12:11

  • 549
  • 0
Парламентът утвърди правила за избор на подуправители на БНБ
© Булфото

Парламентът утвърди процедурни правила за избор на трима подуправители на Българската народна банка /БНБ/ - ръководител на управление "Банков надзор", ръководител на управление "Банково" и ръководител на управление "Емисионно".

По силата на Закона за БНБ Народното събрание избира подуправителите по предложение на управителя на банката, който трябва да внесе писмено предложение до Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на парламента при възникване на законово основание.

Предложението за кандидати за подуправители трябва да е придружено с писмени мотиви, подробна автобиография и документи, удостоверяващи професионализма им в областта на икономиката, финансите и банковото дело и др. Писмени въпроси към кандидатите ще могат да бъдат изпращани до Комисията по бюджет и финанси от юридически лица с нестопанска цел, от професионални организации и от средствата за масово осведомяване.

Кандидатите ще бъдат изслушани първо в открито заседание на Комисията по бюджет и финанси. Изборът на подуправителите ще се състои в пленарната зала на Народното събрание в заседание, което ще се излъчва в реално време в интернет чрез електронната страница на парламента. На заседанието кандидатите ще бъдат представени от управителя на БНБ, след което ще се проведат разисквания.

За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако кандидатът не получи необходимите гласове, Народното събрание ще приеме решение за откриване на нова процедура за избор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини