Назначиха 9 генерални консули

  • 25 май 2011 15:04

  • 899
  • 0
Назначиха 9 генерални консули
©

Правителството одобри назначаването на девет генерални консули в задгранични представителства на България.

Те бяха предложени от Министерството на външните работи след процедура за подбор във връзка с отзоваването на консулите с установена принадлежност към структурите на Държавна сигурност.

Заради недостатъчния брой на кандидатите, за консулствата в Битоля, Ниш и Одрин не са избрани генерални консули, обясни външният министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27. По думите му процедурата за тези 3 поста ще бъде удължена.

Сред новоназначените генерални консули са Васил Вълчев, който става консул в Солун, а в момента ръководи трансгранични проекти от този град, и журналистът Александър Велев, който става консул в Истанбул.

Четирима души с икономическо образование заемат поста генерален консул в Дубай, Лос Анджелис, Чикаго и Шанхай, които външният министър определи като ключови градове.

Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27 обясни логиката на този избор:

„Познават страните, в които ще бъдат акредитирани, и ще могат освен да изпълняват функциите на представители на България на ниво генерални консули, да стимулират и развиват икономическите контакти на нашата страна".

Постовете на генерален консул в Мюнхен, Шанхай и Санкт Петербург ще бъдат заемани от жени, а останалите 6 - от мъже. Външният министър съобщи още, че през тази година се очаква безпрецедентен ръст на туристическите посещения у нас. По думите му вече се наблюдава засилен интерес към издаване на визи на чуждестранни туристи, като само до май броят на заявките за издаване на визи в българското консулство в Одеса е със 115 процента по-висок в сравнение с миналата година.

Последвайте канала на

899 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини