Бъчварова: Изграждането на електронното управление е най-видимия знак за модернизирането на държават

  • 02 юли 2015 11:47

  • 879
  • 0
Бъчварова: Изграждането на електронното управление е най-видимия знак за модернизирането на държават
© Булфото

Отворените данни и резултатите от тяхното ползване, усилията за изграждането на електронното управление са най-видимия знак за модернизирането на държавата и управлението. Това е нашата мисия, желание и посоката, в която работим.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна БъчвароваРумяна Бъчварова Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка. Завършила Софийския университет "Св. при откриването на форума за отворени данни "Данни канят". Бъчварова отбеляза, че това е финал на много дълги усилия, започнали през 2010 -2011 г., когато България се присъедини към глобалната инициатива "Партньорство за открито управление". През 2012 година е започнало публикуване на данни от системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА. Важното политическо усилие, което направихме тогава не беше забелязано, не беше и оценено, коментира вицепремиерът.

По думите й сега има реални резултати, а днешното събитие е финал на отдавнашни усилия и начало за държавата ни. Резултатите от това, което правим лавинообразно ще се увеличават и ще имат своя ефект в обществото ни, заяви Бъчварова, като припомни, че е взето решение за публикуване в отворен формат на 119 бази данни. Все още процесът е в началото си, но се очаква в края на годината да бъде финализиран.

Публичните организации ежедневно събират, обработват и поддържат големи количества данни. Голяма част от тях са от обществен интерес, като например Регистъра на обществените поръчки, списъци с училища и детски градини, рейтингова система на университетите, свободни работни места в бюрата по труда, данни за замърсяването на въздуха и др. Тези данни са публични, но не винаги са лесно достъпни или са във формат, удобен за обработка, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
879 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини