Явор Гечев: Абсурдно е Борисов да води протести, това е бягане от отговорност

  • 24 юни 2015 20:10

  • 2302
  • 6
Явор Гечев: Абсурдно е Борисов да води протести, това е бягане от отговорност
©

„Абсурдно е министър-председател на България да води протести, това е бягане от отговорност!”, заяви Явор Гечев по повод заявлението на премиера, че ще участва в протестите срещу увеличението на цената на тока, в ефира на радио К2.

Той продължи, че при дебатите в Народното събрание е бил предложен един енергиен микс, в който основните компоненти на проблемите в енергетиката си стоят – цените на електроенергията, която се купува от американските централи дори се завишава, в същото време има сезиране на ЕК за свръхфинансиране от държавата по отношение на двете американски централи, няма промяна и по отношение на фотоволтаиците.

Социалистът обясни, че едно увеличение на цената на тока за промишлеността би се отразило на БВП на страната и в такъв случай едва ли ще бъдат изпълнени прогнозните 1,5% - 2% растеж. „Ние от БСП сме за пълна прозрачност, да се извадят на светло собствениците и в крайна сметка да се направи един балансиран микс, тъй като има резерви както по отношение на ЕРП-тата, така и в енергийния микс.”, категоричен беше Явор Гечев.

„Обвиняват ви, че по ваше време е приет законът и са разкрити толкова много ВЕИ-та, аз знам имена на български политици от БСП, които имат ВЕИ-та и участват в създаването на ВЕИ-та, страх ли ви е тези данни да излязат наяве?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че категорично няма никакъв страх, освен това тази информация не би трябвало да е конфиденциална и е хубаво българското общество да знае. Той продължи, че действително при правителството на Сергей Станишев държавата се е ангажирала с развитието на алтернативните източници, като планът е бил до 2020 те да достигнат 20%, затова и са били въведени преференциалните цени за привличането на инвеститори. Тази квота обаче е била изпълнена за първите 4-5 години.

„Толкова ли беше трудно последващото правителство на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г да каже – опа, прекалихме с цялата тази история, това започва да бърка цените на енергийния микс и някой трябва да ги покрива?”, попита Явор Гечев. Той добави, че значително повече разрешения за включване на ВЕИ-та в енергийната система за подписани по време на първото правителство на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. „Аз съм много против да се намаляват заплати на хора, които работят в енергетиката, особено в атомната електроцентрала, ще изтекат половината в Турция, където интензивно се строят руски реактори в момента. Висококвалифицираните хора трябва да получават еквивалентни заплати.”, коментира още Явор Гечев. Той продължи, че когато се говори за енергийна мафия трябва да говори с имена, защото самият той само слуша за такава мафия, но не е чул нито едно име.

На въпроса дали ще участва в протестите срещу увеличението на цената на тока, Явор Гечев отговори, че ще го направи в личен аспект, що се отнася до участието на БСП това все още не е обсъдено

Развитието на здравната реформа.

„На един човек, който досега си е пащал здравните осигуровки, му разделяме услугата на два пакета. Единият, задължителният по спешност, за да може да не умре даденият човек, дотук добре, за същата цена, която сме плащали до момента, за второто на изчакване. И забележете, или на изчакване докато може системата да те поеме, или някой трябва да го плати. Световната практика на този модел е, че го плащат здравно-застрахователни дружества, ако ще правим протекция на здравно-застрахователни дружества, нека да го кажат едно към едно, защото на мен ми мирише на лобизъм по отношение на това!”, заяви Явор Гечев.

Той продължи, че се закриват болници, в същото време се откриват огромно количество частни лечебни заведения, но те не изпълняват всички пътеки, когато обаче услугата не е пълна и сложните заболявания не могат да се лекуват в частните болници, тогава цялата тежест се стоварва върху областните и университетските болници. „Така областните и университетски болници няма как да не излизат на дефицит”, завърши Явор Гечев разговора си с Клара Маринова в ефира на “Радио К2”.

Последвайте канала на

2302 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Васил

2015.06.25 | 15:39

6
Смешник.

2015.06.25 | 14:05

5
ЛЪЖЕЦ , КРАДЕЦ , МУТРА , ПРЕДАТЕЛ , ТЪПАНАР , ПРОСТАК , СТРАХЛИВЕЦ , ЧАЛГАДЖИЯ , БИВШ КОМУНИСТ , АГЕНТ БУДА , ТЮФЛЕК , РАПОН , ТИКВА , МИНЕТЧИЯ , ПЕДЕРАСТ , ВИНЕТУ , ПРОДАЖНИК ГЪЛТАЧ на ЦИГАНСКО - ТУРСКА СПЕРМА ! Познайте от 1 път кой е тоя пезевенк !

2015.06.25 | 12:02

1
РАиПОНА БОКО!
DAAA

2015.06.25 | 14:04

4
Енергийно дружество с договор за поливане на цветя за 2 млн. лв!!!Средната заплата в държавните дружества от енергетиката е 3100 лв. В Българския енергиен холдинг средното възнаграждение е най-високо - около 4500 лв., в ТЕЦ "Марица-изток 2" - 3800 лв., в "Булгаргаз" - 3600 лв., в "Булгартрансгаз" - 3660 лв., в АЕЦ "Козлодуй" - 4300 лв. Това съобщи по време на изслушването на членовете на КЕВР в Народното събрание депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Годишните разходи за заплати и други възнаграждения в държавните дружества от сектора са 780 милиона лева. Зеленогорски потвърди изнесеното по-рано от Делян Добрев, че дружество от енергетиката има договор за поливане на цветя за 2 милиона лева. Според него почивните станции на дружествата от енергетиката губят всяка година по 20 милиона лева. И после,защо поскъпвал тока!??? Токът поскъпва заради огромните разходи по поливане на цветя,хотели и почивни станции,кражбата на ток от циганите и най вече заради лакомията на енергийните дружества ,най вече техните собственици,които искат да стават все по богати на гърба на народа!!!!!
манев

2015.06.25 | 14:02

3
Яворчо пак изпълзя от дупката си.

2015.06.25 | 12:02

2
не, това е тренировка за след изборите

Добави коментар

Водещи новини