Тихомир Безлов: Само външна намеса може да разбие кметските мрежи

  • 23 юни 2015 07:49

  • 1399
  • 1
Тихомир Безлов: Само външна намеса може да разбие кметските мрежи
©

Нямаме много ясна картина какво става по места. Когато наближат избори, винаги има съдебни преследвания срещу кметове. Този път обаче ми се струва, че е много по-широка и дълбока вълната. Това каза в сутрешния блок на БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод зачестилите разследвания на градоначалници за злоупотреби.

Според мен причината е бедността из страната. Тази бедност създава един особен тип икономики в малките населени места, в които семействата на кметовете или приятелите им са най-големите работодатели. В големите градове кметовете почти не повтарят мандатите, докато в малките населени места управниците карат по 4-5 мандата, и то кандидатирайки се от различни партии, коментира експертът.

Ако става въпрос за преследване от страна на изпълнителната власт, имаме проблем. По-скоро обаче по места се създават т.нар. кметски мрежи – кметът в комбина с Общинския съвет извършва злоупотреби. Тези хора са успели да си консолидират властта и нямат конкуренти, заяви Безлов.

По думите му е много трудно този модел да бъде разбит. Понякога ми се струва, че единственият подход у нас е някаква външна намеса да спаси мястото, посочи Тихомир Безлов.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.06.23 | 10:21

1
taka e proverete i nastoiashti i predishni kmetove a sashto sekretarite im vsi4ko sa prisvoili

Добави коментар

Водещи новини