България предлага на Русия да построи на своя територия газов център от газопровода "Турски пот

  • 20 юни 2015 07:10

  • 3423
  • 13
България предлага на Русия да построи на своя територия газов център от газопровода "Турски пот
©

България предлага на Русия да построи газов център от газопровода "Турски поток" на своя територия, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Новак каза, че при преговори с българската министърка на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по българската страна отново е повдигнала въпроса за строителство на газовия център на територията на България. "България отново предложи изграждане на центъра на своя територия", заяви той. По думите му става дума за строителство на центъра не на българо-турската граница, а на територията на България.

По време на 19-я Петербургски икономически форум българският министър на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по се срещна с руския си колега Александър Новак, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката. Двамата подчертаха, че работата на българо-руската смесена икономическа комисия е добър формат за обсъждане на текущи въпроси. Министър Петкова предложи следващото заседание на българо-руската работна група по енергетика да се проведе в София, преди заседанието на смесената комисия, планирано за есента. Тя подчерта, че руската страна продължава да е важен партньор за България в енергийния сектор.

В рамките на срещата министър Петкова представи детайли от концепция за изграждане на газов хъб на територията на България пред Александър Новак. "Проектът за газов хъб предвижда приемо-предавателна точка до град Варна за руския газ, както и газът, доставян от интерконекторите и бъдещия местен добив от дълбоко Черно море. Запознахме Европейската комисия с концепцията и проектите от нея са включени в десетгодишния план за развитие на ENSOG. Следващият етап от този процес е свързан с анализ, който ENSOG следва да извърши върху влиянието на проекта за газов хъб върху съседните страни. Това ще позволи определянето му за проект от общ интерес.

По думите й предимствата на проекта са стратегическото разположение на страната ни, добре развитата газопреносна мрежа в България и предстоящото й разширение и модернизация. Според министър Петкова българският газов хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа. Министър Новак заяви, че руската страна ще разгледа концепцията на България за изграждане на газов хъб. Подробности ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на работната група по енергетика в София.

По време на срещата руската страна постави въпроса, свързан с това налице ли е промяна в позицията на България по отношение на проекта Бургас-Александруполис. Министър Петкова информира, че към момента не е обсъждана възможност за възобновяване на проекта, се казва в съобщението на пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Последвайте канала на

3423 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
FM

2015.06.21 | 18:23

13
България ако искаше (ГАЗ) от русия щеше да даде старт на южен поток. А защо южен поток не е построен, това е дело на Европедерастията, от наша страна.
не син

2015.06.21 | 18:23

12
Русия предложи тръбопровод,бизнес и някаква независимост първо на България ! Ние се изплюхме за да се харесаме на САЩ ! Други страни с радост предложиха на Путин да работят заедно ! Видя се, че Русия и газа им не може да бъде спрян просто за кеф на натовците ! И сега тичаме да се молим и унижаваме като предлагаме измислени варианти на това , което сме отхвърлили преди година ! Естествено получаваме презрение и игнор !
anonimen

2015.06.21 | 18:21

11
Mного просто племе е Българина за разлика от Гръка и Тур4ина и затова сме били техни роби.Сега сме роби на Европа и Америка и плюем Русия на6ата освободителка,която пък е в прекрасни отно6ения с на6ата поробителка.

2015.06.21 | 17:11

10
За този газов ХЪБ питахте ли началниците си от Европа? Да не ви се скарат пак!
FM

2015.06.21 | 17:11

9
Преди не искахме. Но,о сега и предлагаме.

2015.06.21 | 12:00

7
Плевела , тая малоумна ирландска Пастирка плюеше и лаеше по РУСИЯ като злобно , бясно псе ! Къде е сега този офшорен мошеник да уреди газовия хъб ?! ВЪН , ненормалниците от политиката като него и Тикварина ! САМО ВОЛЕН СИДЕРОВ ! ПРЕМИЕР !
valeri simeonov

2015.06.21 | 14:00

8
volen premier?ste umra ot smjah,tupanari takiva plateni....duhaite si cherveno-turskata supa na Bolen S.

2015.06.21 | 10:44

1
Валери Симеонов , тикварски педерастино , Тикварина ББ е като мучащо теле пред Сидеров !

2015.06.21 | 10:48

6
РУСИЯ ПРИЕМА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ И СМЯТА ДА ИЗГРАДИ НА СВОЯ /РУСКА/ ТЕРИТОРИЯ ЕДИН ОТ ЦЕНТРОВЕТЕ НА ГАЗОПРОВОДА ТУРСКИ ПОТОК. ДРУГИТЕ ЩЕ СА В ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ.

2015.06.21 | 10:48

5
Когато си се хванал за палците на кракат, със задник в САЩ, сега можеш сам да духаш супата.
AJ4A

2015.06.21 | 10:47

4
С тези управляващи станахме за смях и съжаление !
Българин

2015.06.21 | 10:47

3
Естествено че тази Iniaciativa не е от българска страна а от господарите ви в evropa ...руснаците ви се смеят и презират както и аз!

Добави коментар

Водещи новини