Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване

  • 04 юни 2015 14:52

  • 1578
  • 2
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване
© Булфото

Парламентът прие на второ четене текстове от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, свързани с основния пакет от здравни дейности, които са гарантирани от бюджета на НЗОК. С текстове, които предстои да бъдат гласувани в утрешното заседание, се предвижда пакетът да бъде разделен на основен и допълнителен.

От групите на ДПС и на "БСП - Лява България" се обявиха против промените. Тунчер Кърджалиев от ДПС заяви, че все още не е ясно какъв ще е обхватът на двата пакета. По думите му след промените сигурно лечение ще има само за пациенти, които отговарят на критериите за основния пакет. Според Кърджалиев идеята за разделяне на два пакета ще направи българското здравеопазване по-недостъпно и по-скъпо. Виждаме корупционен заряд и лобистки текстове, каза той.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че промяната може да се превърне в "пирон в ковчега на здравното осигуряване". За да може да функционира нормално която и да е осигурителна система, първо трябва да има доверие към нея, и да има солидарност, каза той. А с предлагания от правителството модел, според Адемов, се разбива принципът на солидарност. Емил Райнов от "БСП лява България" заяви, че с промените управляващите продължават да разделят гражданите. Според него в законопроекта не е разписано конкретно какво ще има в основния и в допълнителния пакет. Законопроектът не беше подкрепен с финансов анализ за това кой, докъде, какво ще плаща, заяви депутатът.

Министърът на здравеопазването Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва обясни, че описанието на съдържанието на пакетите се урежда с наредба. По думите му целта на допълнителния пакет е "изсветляване" на парите, които сега пациентите дават "под масата". Семир Абу Мелих от ГЕРБ каза, че промените ще доведат до първи стъпки в посока демонополизация на НЗОК. Според него много от пациентите, които са плащали милиони лева допълнително, вместо да ги дават "под масата", ще отидат и ще си направят застраховки. Нещата ще си дойдат на мястото, само темата не трябва да се политизира, заяви депутатът. Този, който има инфаркт, веднага ще влезе в болница, а този, който се събуди с пъпка на лявата буза, ще трябва да изчака малко, не е животозастрашаващо, коментира Семир Абу Мелих.

Последвайте канала на

БТА
1578 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
осигурен

2015.06.04 | 22:59

2
Забива се пирон не в ковчега а във вмирисания труп на осигуряването! Разделяли се били гражданите!? Правилно! Аз искам да ме отделят от тези които не се осигуряват!Омръзна на всички осигуряващи се да плащат лечението и безкрайните раждания на неосигурените и какво ли не още.

2015.06.04 | 15:26

1
Семир Абу Мелих от герб ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини