Заличават изборните парашутисти преди местния вот

  • 02 юни 2015 06:33

  • 1794
  • 0
Заличават изборните парашутисти преди местния вот
©

Кметове от Видинско започнаха да заличават изборни "парашутисти", които се заселиха шест месеца преди местния вот. Отписванията на хора, които могат да обърнат изборните резултати в малки населени места, са започнали след проверки на районните прокурори.

Това съобщи зам.-окръжният обвинител на Видин Владислав Влашев, цитиран от "Труд".

От списъците се отписват приселници, които са в явно нарушение - в къщи с две стаи са били вписани по настоящ адрес между 20 и 40 души. Според Закона за устройство на територията минималният размер на жилищната площ на един човек трябва да е 30 кв. м. Кметовете имат 7-дневен срок, за да изпълнят прокурорското разпореждане.

Само в две общини - Макреш и Грамада, трябва да бъдат заличени над 200 изборни туристи. В с. Киреево, където беше отчетен бум на преселение на гласоподаватели, трябва да се отпишат 66 души, съобщи кметският наместник Герго Гергов.

"Общо пришълците ни са 162-ма, а на един адрес са вписани 45 души", допълни Гергов. Подобно е положението и в община Грамада, където трябва да се заличат 140 регистрации.

От прокуратурата заявиха, че ще предложат да бъдат глобени кметовете, които са регистрирали повече хора, отколкото е разрешено.

Статистиката във Видинско сочи, че 2576 души са се вписали на нов адрес преди изборите. Отписаните имат право да обжалват в съда. Малко е вероятно делата да приключат преди октомври, тъй като прокуратурата също ще обжалва, ако някой преселник спечели дело.

В област Монтана са установени четири случая на регистрация на повече от допустимия брой гласоподаватели на един адрес. Извършваме проверки и най-късно до средата на юни ще бъдат взети мерки, заяви говорителят на Окръжната прокуратура Лилия Илиева.

Кметът на Плиска Христо Илиев каза, че е получил писмо от прокуратурата да направи списък на новорегистрираните. Срокът бил до 1 юни.

Миналата седмица полицаи са правили проверка в шуменското с. Вехтово, където за месец бяха заселени 49 души. Кметицата Ива Вълчанова съобщи, че нарушения не са открити.

Бургаската прокуратура също започна проверки в Несебър, Обзор, Свети Влас и по селата. Там гонят парашутистите по Закона за гражданската регистрация, който поставя много условия за заселване.

Последвайте канала на

1794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини