Депутати от различни формации предлагат правила за избор на управителя на БНБ

  • 28 май 2015 12:29

  • 997
  • 1
Депутати от различни формации предлагат правила за избор на управителя на БНБ
© Булфото

Депутати от различни формации предлагат процедурни правила за избор на управител на Българската народна банка /БНБ/. Това каза на пресконференция в парламента народният представител от Патриотичният фронт Емил Димитров.

Под внесеното в деловодството предложение са се подписали представители от ПФ, БСП лява България, БДЦ и "Атака", каза Димитров и поясни, че сред подписалите се е и председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов. Вносителите предлагат да се организира процедура, каквато има за избора на Съдебен инспектор, на членовете на Сметната палата, на КЕВР, на Висшия съдебен съвет - със срок за подаване на номинации и с възможност за изслушване преди обсъждането и гласуването в пленарна зала, поясни Димитров.

Той допълни, че кандидатите трябва да представят идеи за своя екип, да защитят концепция. Попитан за коментар за кандидата на ГЕРБ Димитър Радев, Емил Димитров посочи, че той може и да е най-добрия кандидат, но "не може да го разхождат така по парламентарни групи". Димитров допълни, че на трите им въпроса кандидатът не е отговорил убедително. Димитров каза, че няма да дава коментар за следващата кандидатура, която се появи, докато няма ясни правила за избор. Идеята на процедурните правила е да има прозрачност, каза Николай Александров от "Атака" и допълни, че искат да знаят какво става с публичните финанси на държавата и какво става с банките.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Косича

2015.05.29 | 17:05

1
Подкрепям напълно въвеждането на подобни правила. Даже най-добре е да бъде проведен конкурс. Само така може да сме сигурни, че ще бъде избран най-подходящият човек за поста.

Добави коментар

Водещи новини