От БСП внасят алтернативен проект за пенсионна реформа

  • 27 май 2015 14:55

  • 2567
  • 0
От БСП внасят алтернативен проект за пенсионна реформа
© Булфото

БСП не подкрепя пенсионната реформа, предложена от правителството, и ще внесе свой проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Това заяви Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за на брифинг в парламента на депутати от "БСП лява България". Алтернативата ни е финансово обоснована, без нито грам популизъм и човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери, коментира Нинова. От БСП предлагат запазване на стажа и възрастта за пенсиониране каквито са в момента - 60 години и 8 месеца за жените, 63 години и 8 месеца за мъжете, а стажа - 35 години за жените, 38 години за мъжете. Друго предложение на БСП е да се даде възможност за т.нар. ранно пенсиониране, т.е. ако на даден работещ не му стигат две години стаж или възраст, да може да се пенсионира по-рано с 0.4 процента по-ниска пенсия и да я получава в този вид до края на живота.

"Предлагаме преизчисление на размера на пенсиите. В момента всяка година стаж се умножава с 1.1 процент. Предлагаме този процент да се завиши на 1.2. Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10 процента. Предлагаме увеличение на осигурителната вноска с 2 процента от 1 януари 2016 г., а максималният осигурителен праг да е в размер на 10 минимални заплати и това да бъде фиксирано, а не всяка година да се определя в бюджета. По този начин хората с по-високи доходи ще плащат по-високи вноски", обясни Нинова. От БСП предлагат увеличение на Фонд "Безработица" от 1 на 2 процента. "Аргументите ни са, че безработицата е висока. Навремето този процент се намаляваше, но нямаше такава безработица. Сега безработицата е висока, не пада", коментира Нинова.

По думите й с предложените от БСП мерки в приходната част на бюджета ще има 970 млн. лв. повече. В разходната част ние предлагаме подобряване на мерките, които ще струват 820 млн. лв., каза тя. "Не само, че не задълбочаваме дефицита в НОИ, а напротив - предложенията ни в приходната част осигуряват повече пари в бюджета на НОИ, отколкото разходите, които предлагаме", заяви Нинова. Гарантираме на хората, че ще могат някога да се пенсионират, защото 65 години възраст и 40 години стаж, както предлагат управляващите, е невъзможна реформа, коментира тя.

Основният проблем на осигурителната система е по-скоро недостатъчната приходна част, отколкото разходната, заяви Георги Гьоков от БСП. Според него предложените от правителството промени имат неолиберална същност - да има повече работещи, които работят по-продължително, по-дълго време плащат осигурителни вноски и да има по-малко пенсионери, които да получават пенсии по-кратко време. "Това е решението на левия Калфин за намаляване на разходите в пенсионната система, без мисъл, че се увеличава младежката безработица и като следствие ще се увеличава младежката емиграция", коментира депутатът. Чавдар Георгиев от БСП заяви, че не е целесъобразно да приемат предложението на управляващите да поемат ръководството на временната комисия за промените в Конституцията, тъй като не подкрепят промените. Георгиев определи като "добра новина" поканата на лидера на АБВ Георги Първанов към председателя на БСП Михаил Миков за обсъждане на казуса с подписката с искане до Конституционния съд по отношение на ратификацията на договора за нов външен дълг.

Последвайте канала на

БТА
2567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини